U Hramu Hrista Spasitelja pomen za stradale u “Oluji”

479

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je služenje parastosa za Srbe ubijene u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” 1995. godine.

Parastos služe sveštenici Eparhije banjalučke, a pomen organizuje Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

U 12.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće održana tribina i promocija “Veritasovog” biltena “Dani tuge i sjećanja”.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!