Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” od 19. do 25. avgusta

834

Raznovrstan program najavljen je i za 54. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 19. do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića, koje će obuhvatiti umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su zmijanjski vez, književnost i umjetnost. U parku “Petar Kočić” planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.
U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija „Zmijanjska sofra“, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Republike Srpske i Srbije i položeni vijenci na grob Petra Kočića.
Prošle godine manifestacija je otvorena u parku “Petar Kočić”, a ovaj put priča kreće iz Narodne biblioteke RS, gdje će 19. avgusta biti otvorena i “Spomen soba Petra Kočića”  kojom će na inovativan način biti predstavljen pisac sa Manjače, njegov život i djelo. Po ranijim najavama, u sobi će biti predstavljena i dva holograma – Petra Kočića i njegovog junaka Davida Štrpca.
Jedna od ovogodišnjih novina jeste i koncept svečane akademije 24. avgusta. Nakon zvaničnog dijela i uručivanja “Kočićeve nagrade” na programu je polučasovni koncert operskog pjevača Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković.
Dobitnik „Kočićeve nagrade“ za 2019. godinu je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima našeg jezika.
I ove godine borbe bikova za nagradu “Jablan”, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, trajaće dva dana i to u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta na zboru u Stričićima.
Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“ se održava od 1965. godine u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija Grada Banjaluka.

Izvor: Srpskainfo

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!