Koliko zaista treba da traje godišnji odmor?

716

Kada planirate odmor, jedna od glavnih tačaka koju treba da razmotrite je koliko dugo ćete biti na odmoru. Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu “Studije o sreći”, postoji savršena dužina godišnjeg odmora koja ima maksimalan blagotvoran efekat na vaše zdravlje i dobrobit.

Istraživači sa Univerziteta “Radboud” u Nijmegenu, Holandija, su pokušali da istraže efekte i uticaj dužine odmora na zdravlje i dobrobit čoveka. Dakle, koja je idealna dužina odmora?
Naučnici kažu da odmor treba da traje duže od osam dana. Međutim, postoji zanimljiva tačka o učestalosti naših odmora. Evo zašto…
U studiji su učestvovala 54 učesnika, koji su imali prosečnu starost od 42,5 godina i svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje se fokusiralo na duži odmor, u rasponu od 15 do 34 dana, sa prosjekom od 23 dana. Naučnici su pregledali psihološke procese koji su povezani sa dugim odlaskom sa posla i kako su se učesnici eksperimenta zdravlje osjećali tokom i nakon odmora.
Učesnici su prije, tri ili četiri puta tokom i pet puta poslije odmora, ocijenili svoje zdravlje i blagostanje, na osnovu šest faktora: zdravstvenog stanja, umora, zadovoljstva, raspoloženja, napetosti i nivoa energije.
Rezultati
U eksperimentu je utvrđeno da se zdravlje i blagostanje brzo povećavaju tokom odmora, a da je osmog dana vrhunac. Međutim, u roku od jedne nedjelje od povratka na posao, zdravlje i blagostanje su se vratili na početni nivo.
U zaključku, autori studije su napisali: “Zdravlje i blagostanje su poboljšani tokom dugih ljetnjih odmora, ali ovaj pozitivan efekat je bio kratkotrajan. Iskustva za odmor, posebno zadovoljstvo, opuštanje i kontrola, čini se posebno važnim za snagu i upornost odmora (nakon) efekata.
Koliko dugo onda treba da traje odmor? 
Prema autorima studije, “sadašnja studija doprinosi razumijevanju dugoročnog oporavka: česti odomori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja”.
Zaključak studije je da dužina odmora ne utiče na zdravlje i blagostanje, već koliko često idete na odmor. 
Ako želite da izvučete maksimum od vašeg odmora i da se stvarno osjetite opušteno i podmlađeno, pokušajte da napravite odmor duži od osam dana i ispunite svoje vrijeme prijatnim i što više opuštajućim aktivnostima kako biste poboljšali svoje zdravlje i blagostanje.
(ddl)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!