Zakrivljena piramida ponovo otvorena za posjetioce

592

Poslije višegodišnje restauracija piramida Bent iz egipatske Gize stara 4.600 godina ponovo je otvorena za javnost.

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete radilo je na restauraciji piramide od 1965. godine. Zakrivljena piramida je smještena u kraljevskoj nekropoli Dahšur. Sagrađena je 2600. godine stare ere tokom postojanja Starog kraljevsta.

Ceremoniji ponovnog otvaranja prisustvovali su guverner pokrajine Gize i ambasadori i diplomate 40 država Zapadne Evrope, Azije i Afrike.

„Sa jednom ulaznicom možete da obiđete više piradima u oblasti Dahšur. Tu je i jedna udaljena 50 metara, otvorena sada prvi put, zatim Severna Piramida i Crvena Piramida. Sve potiču iz 12. dinastije“, naveo je Kaled el Anani, egipatski ministar za antikvitete.

Zakrivljena piramida je visoka 101 metar, a temelj joj je dugačak 188 metara. Ulaz sa sjeverne strane, otvoren sada za posjetioce vodi do 80 metara dugog prolaza sa stepenicama do Odeljenja za sahrane. Arheolozi vjeruju da je Zakrivljena piramida prelazna forma između stepenastih i glatkih piramida.

Faraon Sneferu je bio osnivač Četvrte dinastije, otac Kralja Kufua koji je gradio Veliku piramidu u Gizi. Poslije otvaranja Zakrivljene piramide, egipatske vlasti su objavile i otkriće ostataka zida visokog 60 metara iz doba Srednjeg kraljevstva.

Tokom iskopavanja nađena je i zbirka drvenih pogrebnih maski, alati za sečenje kamena, a kako se vjeruje, stari su dve hiljade i 600 godina.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!