U pripremi plan sanacije zemljišta u „Incelu“

474

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je danas da će proces sanacije zemljišta u Poslovnoj zoni „Incel“ biti veoma dugotrajan i zahtjevan i da će vjerovatno trebati i godine da se eliminišu sve opasne materije, koje su taložene na ovom prostoru još od od pokretanja teške hemijske industrije na ovoj lokaciji.

Govoreći o izvještaju o kontaminiranosti ove zone piralenom, Radojičić je naglasio da je oformljen radni tim koji će, naprije, sagledati kompletno stanje na prostoru nekadašnjeg „Incela“ i da će na osnovu toga biti izrađen prijedelog sanacije kompletnog prostora Poslovne zone.

On je naglasio da će Gradska uprava za iduću Skupštinu grada pripremiti informaciju o stanju u nekadašnjem „Incelu“, uključujući i prijedlog plana za dalje aktivnosti i sanaciju stanja.

-Rješavanje ovog problema trajaće jako dugo pošto je zagađenje na ovom prostoru prisutno od otvaranja nekadašnjeg „Incela“ – rekao je Radojičić i dodao da će se u krugu „Incela“ nastaviti sa uzorkovanjem zemljišta i podzemnih voda, kao i mjerenjem kvaliteta vazduha.

On je naglasio da na rješavanju ovog problema, u saradnji sa resornim ministarstvom, radi posebni stručni tim i da su na prijedlogu sanacije „Incela“ angažovani i stručnjaci iz Holandije, uz finansijsku podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP) i Vlade Švedske. Prema njegovim riječima, ovaj tim je trenutno u fazi izrade tzv. modela lokacije, koja uključuje i geološka i hidrološka ispitivanja tla na području bivšeg „Incela“.

-Na osnovu tog modela, biće predložen plan sanacije, koji će definisati da li će se kontaminirano zemljište uništavati na licu mjestu ili pak, u inostranstvu, što je izvjesnije s obzirom na to da kod nas ne postoje takva postrojenja – rekao je Radojičić.

On je naglasio da nisu tačne informacije o tome da će, zbog rezultata ovog ispitivanja, svi zaposleni u svim preduzeećima, koje sada posluju u krugu Poslovne zone, biti podvrgnuti vanrednim ljekarskim pregledima.

Prema njegovim riječima, do sada je takva mjera naložena preduzeću „Bc metali“, ali ne zbog piralena, nego zbog toga što su radnici tog preduzeća izloženi opasnim materijama tokom radnog procesa, pošto se radi o firmi koja se bavi reciklažom akumulatora.

 Foto arhiva

Foto arhiva

Zdravstvene kontrole za stanovništvo

Grad Banja Luka će uskoro pokrenuti  program besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda na određene bolesti, po uzoru na nekadašnje zdravstvene kampnje koje su rađene u bivšoj Jugoalslaviji, izjavio je Radojičić.

On je naglasio da je u Banjoj Luci, ali i širom regiona, prisutan veliki porast broja kancerogenih bolesti. Naglasio je, međutim, da to ni u kojem slučaju nije povezano sa slučajem „Incel“, pošto je rast broja oboljelih od kancera prisutan u cijelom regionu, pa tako i Banjoj Luci.

-Slične programe već imaju neke zemlje u okruženju, poput Slovenije, a mi ćemo biti prvi grad u BiH koji će pokrenuti ovakvu akciju, sa tendencijom da ovo bude model za cijelu RS – rekao je Radojičić i dodao da će na jesen biti predstavljen model ovog plana.

Nema bojazni od obolijevanja

Po relevantnim podacima, nema bojazni od toga da će zbog kontaminacije piralenom određenih zona u krugu nekadašnjeg „Incela“ doći do obolijevanja onih koji su bili u kontaktu sa piralenom, osim u slučajevima ekstremne izloženosti, rekao je Radojičić.

-Decenijama unazad, piralen je korišten u elektro industriji kao izolator kao trasformator i ljudi su bez problema rukovali sa njim decenijama. S druge strane, zdravstveni problemi mogu nastupiti samo u slučajevima dugotrajne i ekstremne izloženosti piralenu– kazao je Radojičić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!