Prvi start iz Republike Srpske

440
Trka kroz Srbiju, njeno 59. izdanje počinje danas kružnom trkom u Istočnom Sarajevu (12 časova), a ovo je prvi put da najstarije biciklističko takmičenje u regionu startuje iz Republike Srpske.

Organizatori poručuju da je sve spremno za početak i da će svi gradovi biti dobri domaćini karavanu koji broji više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara. A oni dolaze iz svih krajeva Evrope i svijeta, počevši od zemalja okruženja, preko Austrije, Njemačke, Bjelorusije, Slovačke, Velike Britanije, a biće i vozača iz Azije i Južne Amerike.

Ovogodišnje izdanje voziće se pod sloganom “biciklizam i turizam zajedno”. Sam pogled na gradove domaćine otkriva jasnu namjeru da, uz takmičarski dio koji nije zanemariv jer biciklisti iz svih krajeva svijeta skupljaju bodove za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, ujedno promovišu turističke potencijale Republike Srpske i Srbije. Tako će druga etapa kranuti sa olimpijske ljepotice Jahorine, a završiće u Priboju (142 kilometra), dok će trećeg dana (1. avgust) domaćin karavana biti vjerovatno najpopularnija turistička destinacija u Srbiji – Zlatibor. Poslije jutarnje poluetape na Zlatiboru i Čajetini (63), biće izvršen transfer karavana do Mionice gdje će istog dana biti vožena druga poluetapa (96 km). I konačno, 2. avgusta na programu je etapa od Mionice do Požarevca (155,5 kilometara) poslije koje će biti poznat ukupni pobjednik.

– Očekujemo veliku borbu posebno u drugoj etapi od Jahorine preko Pala do Priboja koja zbog konfiguracije ima status kraljevske. Osim žute majice, simbola pobjedika u biciklizmu, dodijelićemo i bijelu za najboljeg mladog vozača, plava će pripasti najboljem brdskom vozaču, a crvena najboljem sprinteru. Učestvovaće i reprezentacija Srbije, pa se nadamo da će neko od naših vozača biti u konkurenciji za ukupnu pobjedu ili bar etapnu – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kako je prva trka održana 1939. godine, ove se slavi i 80 godina takmičarskog biciklizma u Srbiji koja je kroz istoriju imala odličnih vozača. Pobjednik prvog izdanja je August Prosenik, a najviše trijumfa ima proslavljeni Mikoš Rnjaković koji je slavio četiri puta. Posljednji Srbin koji je slavio je olimpijac Ivan Stević 2011. godine, a prošle je najbolji bio Argentinac Nikolas Herman Perez.

Veliku pomoć pri organizaciji dali su ministarstva sporta Srbije i Republike Srpske, kao i svi gradovi i opštine domaćini.

 

Predsatavljanje ekipa koje će ućestvovati na 59. trci kroz Srbiju održano je sinoć u 19 časova u ispred administartivnog centra u Istočnom Sarajevu. Ovaj grad u dva navrata je bio domaćin jedne od etapa, ali je prvi put domaćin starta trke.

– Drago mi je što je baš naš grad dobio mogućnost da ugosti karavan. Veliko hvala predstavnicima biciklističkih saveza RS i Srbije što su nam dali tu mogućnost, a vjerujem da ćemo na najljepši mogući način ispratiti bicikliste na dug put. Pozivam i sve građane da   pozdrave bicikliste – rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

    www.glassrpske.com
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!