Eko toplana, pripreme za predstojeću grejnu sezonu: Sanacija dotrajale distributivne mreže

594

Pripreme za grejnu sezonu uveliko su u toku, a na jednoj od najkritičnijih dionica gradskog toplifikacionog sistema u Ulici Anđe Knežević, na kojoj već godinama tokom zime dolazi do čestih kvarova, biće zamijenjene dotrajale cijevi, rekli su u preduzeću “Eko-toplane”.

“S obzirom na ovaj veliki problem, na ovoj dionici u dužini od 100 metara trase, u potpunosti zamjenjujemo dotrajale cijevi, stare preko 45 godina, novima”, objasnili su u “Eko-toplanama”.
Kako navode u ovom preduzeću, pripreme za sezonu grijanja 2019/2020. godine su već uveliko u toku, a vrše se redovni godišnji remonti svih proizvodnih postrojenja, kao i sanacija pojedinih dijelova distributivne mreže određenim na osnovu rezultata dobijenih termovizijskim snimanjem stanja ove mreže, ali i na osnovu broja intervencija tokom protekle sezone grijanja.
Dodaju da je pored toga u toku nabavka energenta – biomase, a do sada je obezbijeđeno više od 45 odsto potrebnog energenta,  te da su već sanirali vrelovod kod tvrđave Kastel.
“Riječ je o kritičnoj dionici na kojoj zimi često dolazi do kvarova i velikih gubitaka toplotne energije. Da bismo korisnicima ponudili što bolju grejnu sezonu, tehnička služba je zamijenila dotrajale cijevi novim, fabrički predizolovanim cijevima u dužini od 130 metara”, poručili su u “Eko-toplanama”.
Ističu da su do sada završene sanacije toplovoda i vrelovoda na više lokacija u gradu, među kojima su oni u ulicama Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, te na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića i Bulevaru Desanke Maksimović.
“Sanirani su i dijelovi cjevovoda u Pilanskoj ulici, Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija”, kazali su u “Eko-toplanama”.
Poručuju da su u toku i sanacije nekoliko vrelovodnih šahtova, čime će se osigurati pouzdaniji rad i lakše pronalaženje gubitaka, te da su nedavno zbog izgradnje nove dionice istočnog tranzita radili izmještanje dijela trase vrelovoda na toj lokaciji.
Dodaju da će za remont, sanaciju i popravku distributivne mreže izdvojiti preko milion KM iz sopstvenih sredstava.
Stanovnica iz Borika kazala je da je prošle sezone bila zadovoljna grijanjem.
“Prošle zime je u stanu bilo prijatno i toplo. Vjerujem da će grijanje i ove sezone biti kvalitetno kao i prošle godine”, istakla je ona.

 

(Nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!