U Banjaluci 7.000 turista više nego prošle godine u istom periodu

800

U prvih šest mjeseci ove godine grad je posjetilo 33.000 turista, što je za oko 7.000 više nego u istom periodu lani. Ovo je jasan pokazatelj da Banjaluka postaje omiljena destinacija sve većeg broja turista.

Rekli su to u Turističkoj organizaciji grada (TOBL) i dodali da je krajiška ljepotica, u okviru svjetske turističke statistike, ostvarila četiri procenta veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu. Međutim, kako poručuju iz TOBL-a, tu ne žele da se zaustave i u planu je stalno obogaćivanje ponude kako bi se rast kontinuirano nastavljao.
„Strategija razvoja od 2013. do 2020. godine definisala je avanturistički turizam i manifestacije kao ključne tipove turizma koji u najkraćem periodu mogu dati najbolje rezultate. Potrebno je i dalje raditi na njihovom razvoju, što se i čini. Takođe, treba da bude poboljšan javni prevoz do pojedinih turističkih lokacija, kao što su Rafting centar Karanovac, Krupa na Vrbasu, a poseban akcenat stavićemo na veći izbor suvenira „ rekli su u TOBL-u.
Dodaju da će raditi i na dodatnom podizanju kvaliteta usluga, što treba da bude jedan od prioriteta razvoja grada kao turističke destinacije.
Pored mnogobrojnih manifestacija koje su pokrenute u prethodnom periodu, kao što su “Zimska čarolija”, “Zimzograd”, “Proljeće u Banjaluci”, posebna pažnja u budućnosti biće posvećena području Manjače i uređenju tog prostora kao budućeg “turističko-rekreativnog centra grada”.
„Auto i izviđački kamp, sportski centar, organska tržnica, pa čak i naselje gradova-prijatelja, sve je to planirano da se gradi u zavičaju pisca Petra Kočića. Želimo sada da ga uredimo kao kvalitetno izletište sa mnoštvom sadržaja i ponudimo Banjalučanima i drugim posjetiocima, sve sa namjerom da ova lokacija u narednom periodu postane jedna od najljepših destinacija u okruženju“ naveli su u TOBL-u.
Smještaj
I pored mnogo urađenih stvari u prethodnom periodu, veliki problem je manjak smještajnih kapaciteta.
„To je posebno vidljivo za vrijeme velikih događaja. Gradu je potreban luksuzni hotel visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i hotel velikog kapaciteta i nižih cijena za potrebe velikih događaja i ekskurzija. Pored toga, potrebno je registrovati i privatne smještaje, gdje, prema procjenama, imao oko 1.000 kreveta, te napraviti i auto-kamp svjetskih standarda“ zaključuju iz TOBL-a.

 

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!