BANJALUČKA “LJETNA SCENA” Mladi kroz umjetnost učinili vrele dane ugodnim

926

Ideja je da se u ljetnom periodu, kada nema puno kulturnih dešavanja, nastavi umjetnički život našeg grada, koji svakako zaslužuje da ima scenu na otvorenom prostoru, kažu za Srpskainfo organizatori banjalučke “Ljetne scene” koja je sinoć otvorena u prelijepom ambijentu Banjalučkog socijalnog centra (BASOC).

Ova kulturni manifestacija trajaće do nedjelje, 4. avgusta i svako veče počinje od 20.30 časova. Na otvorenoj sceni narednih dana predstaviće se mladi umjetnici, mahom iz Akademije umjetnosti u Banjaluci i iz regiona.

– Jedan od glavnih naših ciljeva je promocija lokalnih umjetnika, te približavanje umjetnosti našim sugrađanima i ulaz na sva dešavanja je besplatan. Prije dvije godine smo imali predivno iskustvo, svake večeri dvorište i kuća su bili ispunjeni do posljednjeg mjesta i sigurni smo da će tako biti i sada – rekli su organizatori.

“Ljetna scena” je otvorena izložbom grafika mladih umjetnika Akademije umjetnosti u Banjaluci.

– Ovdje iz nekog razloga ne postoji scena na otvorenom prostoru, koja je ljeti neophodna za grad kao što je Banjaluka. Potpuno je drugačiji osjećaj kada doživite predstavu ili film van “standardnih” okvira. Pod, nadamo se, vedrim nebom, sa prijatnim osvjetljenjem i dobrom energijom koja kruži između učesnika i publike, gdje nismo odvojeni jedni od drugih, nego naprotiv, svi zajedno gradimo dobru atmosferu – rekli su.

Kratkom predstavom “Mirontrop” danas će se predstaviti Miroslav Sinikić. Predstava je simboličnog naziva sa osvrtom na velikog Molijera, gdje kroz razne zanimljive situacije i razmišljanja o sebi kao čoveku i umjetniku, preispituje svoje dane studiranja glume.

U predstavi “Ponovilo se ono što nikad nije bilo”, Bojan Kolopić zajedno sa rediteljem Markom Vukosavom, kroz stihove velikih pjesnika i pisaca, predstavlja čovjeka od djetinjstva do starosti sa svim njegovim sanjarenjima, nadanjima, strahovima, ljubavima. Ovu predstavu posjetioci će moći pogledati sutra.

Naredno veče igraće predstava “Iz tri ugla” Senada Milanovića teatra FEDRA iz Bugojna. U pitanju je antiratna priča, gdje glumac tumači 11 likova i kroz pjesme Marka Vešovića ukazuje na besmisao svih podela naroda, o ratnom profiterstvu, ispraznim političkim obećanjima, gladi, siromaštvu, bolu majke koja je izgubila dijete.

“Trg ratnika”, Gradskog pozorišta Jazavac je diplomska predstava Kristine Šikanić i Senada Milanovića koja će igrati u subotu, 3. avgusta. Rađena je po tekstu engleskog pisca Nika Vuda, gdje pratimo intimnu ispovijest brata i sestre, azilanata, koji su prinuđeni da u novoj sredini, daleko od svojih kuća iz kojih su istjerani, pokušavaju ponovo naučiti živjeti i voljeti.

– O filmovima ,,Dečko koji obećava”, “Tajvanska kanasta” i “Ustav Republike Hrvatske” ne treba trošiti riječi, jer se radi o kultnim ostvarenjima velikih reditelja Miloša Miše Radivojevića, Gorana Markovića i Rajka Grlića, sa sjajnim glumcima u glavnim i epizodnim ulogama – kažu organizatori.

Važno je napomenuti da su projekcije obrazovnog karaktera i da će se poslije istih voditi razgovor.

– Što se studentskih filmova tiče predstaviće nam se više nego perspetkivni mladi reditelji Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Saša Karanović  sa filmom “Kostakurta (Bajka o Satankrajini)”,  Boško Krljaš sa filmom “Tri pisma iz Sarajeva” i Duško Stanivuk sa filmom “Stabla”, koji je ujedno i njegov master rad na Fakultetu dramskih umjetnika u Beogradu – rekli su.

U narednim danima atmosferu će upotpuniti Di-džej “The J”, “DeNina Sound System” i na zatvaranju Džimi Hendriks tribjut.

Prostor u kojem je “Ljetna scena” sadrži takođe i elemente za dječiju zanimaciju poput trampoline i ljuljaške.

– Posljednje večeri će biti i premijera predstave koja će nastati u toku festivala, ali o tome nećemo puno govoriti, jer će to biti apsolutno iznenađenje za publiku, kao i za nas učesnike – dodaju.

Mladi pokretači Festivala

Organizatori “Ljetne scene” su Marko Vukosav, Bojan Kolopić, Marina Ritan, Dimitrije Stanković, Tijana Jovanović, Nemanja Bursać, Senad Milanović, Dario Djuraković, Miroslav Sinkić, Kristina Šikanić i Aleksndar Runjić, trenutni i diplomirani studenti AUBL, kao i njihovi prijatelji.

– Bez budžeta, sa čistom ljubavlju smo uspjeli po drugi put da organizujemo festival, najviše zahvaljujući dobroj volji naših mladih autora. Očekujemo da će to naši sugrađani prepoznati i kao prije dvije godine ispuniti dvorište i kuću do posljednjeg mjesta. Zato apelujemo da se dođe na vrijeme – rekli su.

www.srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!