Ambrozija visoka 1,5 metar uz šetalište između Rebrovačkog i Venecija mosta

550
Banjaluka – Parcela na kojoj je alergena biljka ambrozija visoka više od metar i po i to u centru grada, djeluje zastrašujuće. Upravo jedna takva je uz novu trim-stazu između Rebrovačkog i Venecija mosta nedaleko od Studentskog doma. I ne samo što polen smeta rekreativcima i šetačima već je i izvor potencijalnih opasnosti za njih, pošto je na tom zapuštenom komadu zemljišta zaraslom u šiblje moguće razmnožavanje zmija i drugih životinja.

– Ovo je strašno. Svaki dan trčim novom trim-stazom i svaki put kada prolazim tamo su biljke sve veće i veće. Interesantno je da se sa druge strane te parcele nalazi veliko gradilište ali nikome ne smeta ni ambrozija niti bilo koja druga trava – priča rekreativka Mirjana Lazić.

Njeno mišljenje dijeli penzionerka iz Borika Rosa Babić.

– Komšinica i ja smo svako jutro ovuda šetale ali od prije nekoliko dana ujutro sama ovuda prolazim pošto mojoj komšinici smeta polen ambrozije. Ženu jednostavno guši i odustala je od hodanja ovim putem pored Vrbasa gdje je ujutro jako prijatno za šetnju. Neko treba da iskrči ovu džunglu. Nije ona nikla preko noći. Baš me čudi da ljudi iz Gradske uprave kada su nedavno obilazili novu trim-stazu nisu vidjeli ovoliku ambroziju – kaže Babićeva.

Iz Gradske uprave su saopštili da će preduzeti sve mjere da se ambrozija ukloni a prvi korak ka tome biće  utvrđivanje vlasništva nad parcelom.

– Ako je privatna parcela vlasnik će morati da raskrči zaraslu površinu a ako je površina gradska biće izdat nalog za košenje – kazali su u Gradskoj upravi.

Održavanje

U Gradskoj upravi kažu da je sezona košenja ambrozije odavno počela s ciljem da se prije cvjetanja ovaj korov ukloni te na taj način spriječi njegovo razmnožavanje ali i olakša život stanovnicima koji su alergični na polen ove biljke.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji tokom redovnih kontrola opominju vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!