Skoro svi zaposleni u firmi u “Incelu” ZATROVANI TEŠKIM METALIMA

823

Svi radnici u preduzeću “BC Metal”, a koje je smješteno u krugu Poslovne zone “Incel” u Banjaluci, imali su loše zdravstvene nalaze i svi su zatrovani teškim metalima, saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Inspekcija Gradske uprava Banjaluka zbog zabrinutosti za zdravlje radnika u ovoj firmi, krajem maja naredila je da svi radnici “BC Metala” moraju na vanredni ljekarski pregled zbog uslova i opisa posla kojim se bavi.

– Naređeno je da svi radnici koji rade u krugu “Incela” idu na pregled, te je njih 29 posjetilo doktore. Ljekarski pregled je obavljen u jednoj klinici u Banjaluci, a neki nalazi su rađeni i u Beogradu. Rezultati pregleda šokirali su sve u Gradskoj upravi, ali i one koje su vidjeli nalaze – kaže izvor Srpskainfo.

On nam je pojasnio da su nalazi pokazali da su svi radnici, koji rade na terenu, u krvi imali mnogo više teških metala, nego što je dozvoljeno.

– Urađeno je ukupno 29 analiza i pokazalo se da su čak 23 radnika imala loše nalaze. Šestoro koji nisu kontaminiranu su zaposleni u kancelarijama i nisu bili u dodiru sa teškim metalima. To je firma koja se bavi recikliranjem starih akumulatora i radnici su stalno u dodiru sa teškim metalima, što se očigledno odrazilo na njihovo zdravlje. Analiza je pokazala da je njihova krv zatrovana teškim metalima kao što su olovo, cink i živa – ističe naš izvor.

Prema njegovim riječima zaraženost radnika je zavisila i od toga koliko ko dugo radi u toj firmi, ali zanimljivo je da su mlađi radnici imali lošije nalaze.

Ime ove firme dospjelo je u javnost na početku afere “Piralen”, zbog toga što su,  kada su krenule kontrole svih preduzeća u “Incelu”, izvezli na desetine kamiona zaražene zemlje i razbacili je po okolnim naseljima. Građani su tada posumnjali da je ova zemlja zaražena i sve su to prijavili inspekciji, koja je naredila da se to zemljište vrati u krug njihovog preduzeća.

Međutim, problem je to što je ta zemlje zaražena opasnim i kanceroginem uljem piralen i drugim teškim metalima, a danima je kisnula na privatnim imanjima, pa se sumnja da su kontaminirali i tu zemlju.

Ovi ljekarski nalazi koji su sada urađeni se ne odnosu na moguća trovanja piralenom.

U firmi “BC Metal” su potvrdili da su svi radnici išli na vanredni ljekarski pregled i da je za četiri radnika predloženo da u idućih šest mjeseci promjene radno mjesto.

– Naša firma je tražila stručno mišljenje ljekara i postupila po uputama, te smo rasporedili radnika na druga radna mjesta. Poslije ove analize češće ćemo obavljati ljekarske preglede u cilju zaštite radnika u skladu sa upustvima medicinske struke i inspekcijskih organa – pojasnili su u ovoj firmi.

U Gradskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je naređen ljekarski pregled, ali da ne mogu davati informacije o zdravstvenom stanju radnika.

Ljekar Miodrag Marjanović rekao je za Srpskainfo da liječenje u ovom slučaju zavisi i od toga kako su radnici zaraženi. Prema njegovim riječima ti radnici moraju imati procjenu radnog rizika i moraju zbog toga raditi sistematske preglede. To mora obuhvatiti i krvne analize, ali i druge pretrage.

– Kroz vrijeme organizam se oslobađa otrova, ali ako je čovjek stalno izložen tome onda će taj nivo teških metala biti stalno prisutan. Ljudi koji rade sa hemijskim isparavanjima ili otpadima, moraju po zakonu raditi sistematske preglede. Kada se utvrdi da im je krv zaražena, ti radnici se premještaju na druga radna mjesta, koja su manje rizična – rekao je doktor Marjanović.

Afera “Piralen”

Nakon što je došlo do curenja i požara opasnog i kancerogenog ulja piralen u krugu “Incela” Gradska inspekija je krenula u kontrolu svih subjekata u ovom preduzeću.

Nedavno se ponovo pojavila informacija da su iz kruga ove Poslovne zone izvoženi kamioni zaražena zemlje i razbacivani po okolnim naseljima.

Prema našim saznanjima, zbog ovoga su juče ponovo na terenu bili predstavnici Inspekcije Grada Banjaluka, koji su izuzeli uzorke zemlje kako bi utvrdili da li je ona kontaminirana i čime.

Izvor srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!