Nerealna slika života sa mreža opasna za zdravlje mladih

617

Prekomjerni boravak u virtuelnom svijetu društvenih mreža ugrožava zdravlje tinejdžera, ukazuju nova istraživanja. Suočeni sa nerealnom slikom života, adolescenti su skloni depresiji, upozoravaju kanadski stručnjaci.

Previše vremena provedenog u korišćenju nekih digitalnih medija povezano je sa pojavom simptoma depresije već u istoj godini, pokazuju rezultati nedavne studije Univerziteta Montreal.

Naime, društvene mreže i televizija često adolescente izlažu slikama drugih koji su, uslovno govoreći, napredniji, privlačniji, sa uzbudljivijim ili bogatijim životnim stilom, što dovodi do nezadovoljstva sopstvenim životom, a vrlo brzo i do prvih simptoma depresije.

Što su duže tinejdžeri koristili društvene mreže i gledali televiziju, bili su ozbiljniji i simptomi depresije. Ipak, igranje video-igara i upotreba računara nisu pogoršavali simptome bolesti.

Studija je trajala četiri godine, obuhvatila je skoro 4.000 kanadskih tinejdžera koji su praćeni između 12. i 16. godine, a sve je dokumentovano godišnjim upitnicima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!