“Red dot” za “mazdu 3”

734

Nova “Mazda 3” osvojila čuvenu dizajnersku nagradu “Red Dot”, prestižnu “Best of the Best”!

Glavnu “Red dot” nagradu za dizajn proizvoda dodeljuje međunarodni žiri stručnjaka za dizajn samo za najizuzetnije proizvode. Predstavljena početkom ove godine, najnovija verzija “mazde3”, najprodavanijeg modela ovog japanskog giganta, oblikovana je u skladu sa već čuvenim japanskim dizajnom “KODO: duša pokreta”.

-Uklonili smo karakterne linije i druge suvišne elemente kako bismo izrazili čistoću japanske estetike i stvorili oblik nastao jednim pokretom koji je prividno jednostavan, ali istovremeno i duboko izražajan. Nivo rafiniranosti stvoren je radom ljudskih ruku sa ogromnim iskustvom i mi smo oduševljeni što je to prepoznala i globalna dizajnerska zajednica. – izjavio je glavni dizajner “mazde3” Jasutake Tsucida primajući nagradu zajedno sa Ikuom Maedom, menadžerom globalnog dizajna “Mazde Motor Corporation” i Jo Stenuitom, evropskim direktorom dizajna.

Uz nagrađivani izgled, “mazda3” pruža vozaču i putnicima iskustvo koje je usmereno na čoveka. Ponašanje automobila se oseća potpuno prirodno, dok se istovremeno filtriraju nepoželjni uticaji sa kolovoza. Dizajn kabine i raspored komponenti poboljšavaju upotrebljivost kako bi se sprečili neudobnost i umor.

Ovo je takođe prvi model koji koristi “Mazdin” novi revolucionarni “Skyactiv-X”2 motor – prvi serijski benzinski motor na svijetu sa kompresionim paljenjem koji kombinuje prednosti benzinskih i dizel motora, pružajući nisku potrošnju i veliki obrtni moment, a istovremeno smanjujući štetne emisije.

Prvi put izbor “Red dot” je održan 1955. godine. U međuvremenu je postao jedno od najvećih svjetskih dizajnerskih takmičenja.

http://www.novosti.rs

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!