Raspisan međunarodni konkurs za centralnu gradsku zonu

539

Grad Banja Luka raspisao je danas međunarodni konkurs za budući izgled centralne gradske zone. Po realizaciji ovog projekta, gradsko jezgro dobiće potpuno novi izgled.

Predmet konkursa, za koji će se takmičiti arhitekte iz cijelog svijeta, predstavlja potez od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, odnosno od stare autobuske stanice do sjedišta „Puteva RS“.

-Radi se o veoma kompleksnom zadatku koji predviđa svojevrsnu transformaciju ovog dijela grada. Upravo iz tog razloga, odlučeno je da konkurs ima međunarodni karakter – istakli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema uslovima konkursa, koji će biti objavljen u specijalizovanim arhitektonskim časopisima i veb sajtovima, predloženo rješenje treba da, kako je navedeno, „stvori ugodnu i estetski prihvatljivu urbanu atmosferu kao preduslov za identifikaciju i integraciju stanovnika sa svojim gradom.“

Konkurs je otvoren do 31. oktobra ove godine, a pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju definisane uslove, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Najbolji rad biće nagrađen sa 24.000 evra. Radove će ocjenjivati konkursna komisija, u kojoj je uz domaće stručnjake, i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizi.

Svi zainteresovani, dokumente mogu preuzeti besplatno na linku: www.banjaluka.rs.ba/konkurs-centralna-gradska-zona  (en.banjaluka.rs.ba/city-centre-design-banjaluka2024).

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!