RS stvara savremeni model škole prilagođen 21. vijeku

632

Revizija i razvoj nastavnih planova i programa, uključujući modernizaciju obrazovnog procesa za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, biće obuhvaćeni reformom obrazovanja u Republici Srpskoj, koja bi trebalo da počne u septembru, kazala je za “Nezavisne” Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Dodala je da će u ovaj proces biti uključeni i spoljni konsultanti i inostrani eksperti, te da bi do kraja kalendarske godine trebalo da imaju urađenu analizu nastavnih programa, nakon čega će znati šta je potrebno mijenjati.

Navela je da će biti sprovedena istraživanja šta o nastavnim procesima misle zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i roditelji učenika.

Istakla je da će paralelno biti obuhvaćena reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i da je formiran Odbor za reformu obrazovanja, a uskoro će, kako je rekla, biti formirani stručni timovi za reformu po nastavnim predmetima koji će dobiti jasne zadatke i uputstva za rad.

Reforma će, kako kaže, biti usmjerena i na utvrđivanje savremenih strategija podučavanja učenika fokusiranih više na podršku učeniku u procesu učenja.

“Želimo da utvrdimo kakav je kvalitet ishoda učenja, koliko se u školama podstiče kritičko razmišljanje, da li se učenici osposobljavaju da stečeno znanje primjenjuju u profesionalnom životu, te da li su preopterećeni nastavnim sadržajem”, kazala je Trivićeva.

Kako dodaje, cilj je da učenicima i nastavnicima bude olakšano učenje, odnosno podučavanje, te da bude stvoren savremeni model škole prilagođen 21. vijeku.

Dragan Kovačević, direktor banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović”, istakao je za “Nezavisne” da će reforma olakšati određene postupke.

“Sve te promjene koje su najavljene će biti usmjerene ka poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa”, istakao je Kovačević. Dodao je da reforma obrazovanja nije proces koji se može završiti za godinu ili dvije, nego, naprotiv, dugoročan i sveobuhvatan proces, koji svaka zemlja mora sprovoditi.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, kazao je da reforma ima različite intenzitete i različit obim koji je obuhvaćen.

“U srednjem stručnom obrazovanju reforma se najviše odnosi na prilagođavanje nastavnih planova i programa potrebama privrede, što je ključni pravac u reformisanju srednjeg obrazovanja i po meni najzahtjevniji i najteži posao”, rekao je Vasiljević za “Nezavisne”. Naveo je da ukoliko se bude išlo u tom pravcu kroz standardizaciju zanimanja, onda reforma ima dobre šanse da napravi dobar rezultat u dugoročnom periodu.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je za “Nezavisne” da se nada da će reforma podrazumijevati bolje i kvalitetnije predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Kao i sve ostale oblasti, i predškolsko vaspitanje i obrazovanje napreduje i raste i treba da budemo u toku s novim pedagoškim tendencijama i onim što se iskustveno pokazalo kao pravilno u radu sa djecom. Reforma i novi plan i program treba da osluškuju dijete i dapomažu vaspitaču u radu sa djecom”, smatra Kurtinovićeva.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!