Radovi na mostu kod Gradiške počinju u avgustu?

433

Predstavnici “Hrvatskih cesta” i Ministarstva transporta i komunikacija BiH potpisaće danas u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

Zajednicu privrednih subjekata, kao izvođače radova, čine “Integral inženjering” a.d, “Đuro Đaković montaža” d.o.o. i “Zagreb-montaža” d.o.o, a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Prema riječima Igora Pejića, generalnog sekretara Ministarstva transporta i komunikacija BiH, iako će most biti finansiran tako što će polovinu troškova snositi Hrvatska, a polovinu BiH, za most će biti izdata jedna građevinska dozvola od strane nadležnog tijela Hrvatske, ali uz saglasnost nadležnog tijela u BiH.

“BiH je osigurala potrebna financijska sredstva za gradnju mosta iz vlastitih izvora, a putem Investicionog fonda za zapadni Balkan odobrena su i grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura iz 2015. godine. Naporima bh. strane, grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura stavljena su na zajednički fond, u praktičnom smislu očuvana do rješenja pitanja financiranja hrvatske strane, što je riješeno odlukom Vlade Republike Hrvatske”, rekao je Pejić za “Nezavisne”.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je zadovoljan što je konačno došlo do faze potpisivanja ugovora te da je jedna od odabranih firmi iz RS. On je izrazio očekivanje da će radovi na mostu početi već u avgustu, a dodao je da se 27. jula završava i postupak u vezi s nadzornim organom.

“Nadamo se da neće biti žalbi ili nekih nepredviđenih događaja i da će sve početi još u toku ove građevinske sezone. Kako smo obaviješteni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oni će na dan polaganja kamena temeljca za most pustiti u funkciju novi, najsavremeniji u regionu granični prelaz za teretni saobraćaj, čime će se značajno rasteretiti postojeći granični prelaz u Gradiškoj”, rekao je Trninić.

Kako je rekao, most kod Gradiške je neophodan kako bi se mreža autoputeva u RS, koja je planirana da se izgradi do 2030. godine, preko Hrvatske spojila sa zapadnom Evropom.

Inače, kako nam je rečeno, ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara, a težina nosive čelične konstrukcije iznosi 4.650 tona. Vrijednost projekta, s hrvatske strane, koji uključuje most i pristupnu cestu Gradiška – Okučani je 64,5 miliona evra.

Što se tiče ostalih autoputeva kroz RS, Trninić je rekao da je prva faza koridora 5c kroz RS već započeta, a da je danas na sjednici Narodne skupštine RS rasprava o odobrenju zaduženja od 150 miliona evra za drugu fazu na tom projektu, što bi podrazumijevalo izgradnju obilaznice oko Doboja.

U perspektivi su, kako je naglasio, nastavci radova na autoputu ka Beogradu do Rače, obilaznica oko Banjaluke na autoputu ka Mliništu, ali i, kako je istakao, izgradnja puteva i brzih cesta u istočnom dijelu RS, posebno nova cesta od Foče ka Šćepan Polju, za šta se pregovara s Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Svilaj

Govoreći o mostu na Savi kod Svilaja, Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rekao je da su “Hrvatske autoceste”, njegovo ministarstvo i kompanija “Hering” održali sastanak, a konstatovano je da su završeni svi radovi na izgradnji donjeg dijela mosta.

“Trenutno traju radovi na izvedbi armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 takve ploče”, rekao je on.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!