Više od 1.100 korisnika bicikla na najam

446

Trenutni broj aktivnih korisnika sistema javnih bicikala “Bike Sharing” je više od 1.100, a najveći broj najmova se realizuje radnim danom od sedam do osam i od 16 do 17 časova, potvrđeno je za “Nezavisne” u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Prema njihovim riječima, ovaj broj predstavlja potvrdu da je jedan broj građana promijenio navike u vezi s putovanjem na posao i sa posla, te da se sve češće koristi bicikl.

“Prosječan broj najmova u toku radnog dana iznosi 60 do 70, što dokazuje da su građani veoma zainteresovani za ovakav vid vožnje”, rekao je Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

On je dodao da se trenutno sistem sastoji od pet terminala na pet lokacija u gradu i ukupno 36 bicikala, koja su na raspolaganju građanima za iznajmljivanje svakog dana.

“Naša vizija je da svako veće naselje na području grada ima ovakav sistem, koji bi bio opremljen odgovarajućim terminalom za iznajmljivanje i parkiranje bicikala”, kazao je Davidović.

U toku je izgradnja biciklističkih staza na istočnom tranzitu, od Rebrovca do stadiona FK Naprijed, koje će uz popravak postojećih na bulevarima Petra Bojovića i  Živojina Mišića te u Ulici knjaza Miloša činiti istočnu biciklističku magistralu u gradu.

“Izgradnja istočnog tranzita od Krfske ulice do Naprijedovog stadiona  takođe podrazumijeva i izgradnju biciklističke infrastrukture”, istakao je Davidović.

Uz “BL Bike” i navedene infrastrukturne radove u Odjeljenju za saobraćaj i puteve hoće da podstaknu što više ljudi na fizičku aktivnost, te da poboljšaju turističku ponudu grada.

“Želja nam je da se pridružimo evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine”, istakao je Davidović.

Terminali se nalaze u Centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića preko puta Gradske uprave, zatim na Akvani, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog doma “Nikola Tesla”, u parku “Mladen Stojanović” i u naselju Obilićevo na ukrštanju ulica Cara Lazara i Krfske.

Pola časa vožnje u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti košta 1,5 KM.

Proces iznajmljivanja

Registracija korisnika se izvodi putem interneta, mobilne aplikacije, na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Korisniku je omogućeno da iznajmi bicikl nakon što izvrši svoju identifikaciju, unese broj bicikla koji je na raspolaganju i sistem automatski otključava bicikl. Nakon završetka vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.

www.glassrpske.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!