Koncept koji smo zaboravili – Chrysler CCV iz 1997. godine

538

Ako ste se nekad pitali kako bi izgledao Citroen 2CV da je proizveden u Americi, odgovor je pred vama.

Osim što Chryslerov konceptualni model neodoljivo podsjeća na francusku legendu, imaju još nekoliko dodirnih tačaka. 2CV je svojevremno stupio na scenu u periodu kada se Evropa dizala iz pepela Drugog svjetskog rata, te je morao cijenom biti pristupačan za široke narodne mase.

Chrysler CCV (Composite Concept Vehicle) bio je upravo to. Vozilo namijenjeno za ljude koji nemaju mnogo novca, ali ne za Amerikance već za tržišta u razvoju kako su tada u Chrysleru vidjeli Kinu i Indiju.

Ovaj konceptualni model bio je u potpunosti izrađen od plastike. Američka marka je na predstavljanju u Frankfurtu 1997. godine demonstrirala upotrebu plastične karoserije kod automobila, a prema zvaničnim informacijama kompletna masa ove karoserije iznosila je samo 95 kilograma.

Chrysler je odlučio da će motor sa dva cilindra i radnom zapreminom od 0,8 litara biti dovoljno sposoban da namiri potrebe eventualnih korisnika u zemljama u razvoju. Agregat je razvijao 25 ks i 49 Nm, ali je morao da se “bori” sa masom od svega 544 kg. Performanse su, naravno, bile daleko od impresivnih – ubrzanje do 96 km/h odvijalo se za 23,6 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 113 km/h.

Dizajn koji je očito bio inspiran Citroenom 2CV potpisao je Brajan Nesbit, koji je ujedno odgovoran za još jedan retro automobil Chryslera – PT Cruiser.

Pa, zašto nikada nije doživio serijsku proizvodnju? Američki proizvođač je vjerovao da bi ovaj automobil mogao da bude pun pogodak u Kini i Indiji. Proces proizvodnje je bio toliko jednostavan, da je čitav automobil mogao da se sklopi za samo 6,5 časova rada. Međutim, Chrysler je 1998. godine ušao u partnerstvo sa Mercedesom, a jedan od uslova Nijemaca za saradnju bio je da CCV ne uđe u serijsku proizvodnju.

Tako je ovaj čudni koncept ostao u prošlosti. Ko zna, možda je mogao biti indijski bestseler…

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!