Otvoren Međunarodni festival “Kozara etno”

606

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić otvorio je večeras u Donjoj Piskavici Međunarodni festival tradicije i običaja „Kozara etno 2019“ koji će do ponedjeljka, 8. jula, okupiti više od 400 učesnika iz sedam zemalja.

Festival, koji će biti održan u Piskavici i na Kastelu, 15. put organizuju Kulturno-umjetničko društvo „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banja Luka.

Ovogodišnja tema manifestacije je tradicionalna ishrana, koja ima i svoj scenski prikaz, ali i izložbu koja prikazuje stari običaj potkozarskog kraja.

Amidžić je rekao da će grad Banja Luka i ubuduće podržavati ovaj festival koji promoviše kulturu, tradiciju i običaje, ne samo Potkozarja i banjalučke regije, već cijele Krajine.

„Festival je svojevrstan čuvar tradicije i običaja koji nam otvara vrata širom svijeta“, naglasio je Amidžić.

Direktor Turističke organizacije Irena Radojević istakla je da ovaj festival predstavlja izuzetno kvalitetan turistički brend koji traje već 15 godina.

„Brendirali smo slavu koja je bila i ostala dio ove tradicionalne manifestacije kao turistički proizvod koji nudimo. Turiste koji dođu u Banjaluku obavezno odvedemo u Piskavicu“, navela je Radojevićeva.

Predstavnik KUD-a „Piskavica“ Mladen Šukalo rekao je da će na Festivalu biti više od 400 učesnika iz sedam zemalja.

„Cilj je obogaćivanje kulturnog života grada, privlačenje što većeg broja turista u naš grad, podizanje svijesti o kulturnim raznolikostima i vrijednostima lokalnih identiteta, te animiranje za bavljenje seoskim turizmom ili proizvodnim djelatnostima“, kaže Šukalo.

Prvi festivalski dan u Piskavici biće obogaćen izložbenom postavkom – etno tržnicom sa velikim brojem izlagača, potom defileom učesnika.

Drugi dan festivala namijenjen je tradicionalnim sportskim dešavanjima i etno-radionici.

U nedjelju, 7. jula, na tvrđavi „Kastel“ biće predstavljen muzički program „Etno fjužn“ na kojem će nastupiti vokalno-instrumentalni sastavi koji njeguju tradicionalnu muziku sa pečatom modernog i urbanog.  Nastupiće Etno-grupa „Iva“, Sanja Ilić i Balkanika i OliverSb2bELM.

Biće prikazana i modna revija kreatora Marka Fehera pod nazivom „Kozara etno-fjužn“, obogaćena tradicionalnim motivima i ornamentima različitih regija utkanih na haljinama i tunikama modernog kroja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!