Utvrđen program ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“

457

Organizacioni odbor 54. Kočićevog zbora, utvrdio je danas program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana u periodu od 19. do 25. avgusta. I ove godine, organizaciju manifestacije u potpunosti vode gradske vlasti.

Program ovogodišnje manifestacije biće održan na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

Jedna od novina, jeste koncept svečane akademije koji će biti izmijenjen na način da će nakon zvaničnog dijela koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biti održan polučasovni koncert – Olivera Njege uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Svečana akademija biće održana 24. avgusta u 20 časova u Banskom dvoru.

Svečano otvaranje manifestacije, biće upriličeno 19. avgusta, u 20 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i, tom prilikom, biće prezentovan projekat „Soba sjećanja Petra Kočića“ kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.

Prema programu, između ostalog – za 22. avgust najavljena je promocija monografije „Zmijanje-Kočićevo ognjište“ autora Vladimira Đukanovića (u 11 časova u Muzeju RS).

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića. Te manifestacije će obuhvatiti sve ono što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su „Zmajanjski vez“, književnost i umjetnost. U Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice Zmijanjskog veza.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija „Zmijanjska sofra“, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na grob Petra Kočića.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta na zborištu u Stričićima.

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana očekuje nas i kulturno-umjetnički program, nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, džipijada i učešće padobranaca.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!