Višnje dobre za srce, zglobove i kosti

623

Narodna medicina savjetuje sok od višnje za jače mišiće, odvar je dobro rješenje protiv grčeva, a redovno konzumiranje višanja sprečava dijabetes.

Odvar se pravi tako što se kilogram višanja prelije sa sedam-osam litara prokuvane pa ohlađene ili destilovane vode. Zagrijati do ključanja i oko 20 minuta kuvati uz češće miješanje. Poslije kuvanja vreo sadržaj procjediti, uz blago presovanje višanja na cjedilu. Vodu koja je isparila tokom kuvanja nadoknaditi dodavanjem destilovane vode, ostaviti kraće vrijeme da se staloži i piti umjesto vode. Narodna medicina preporučuje da odvar koristite protiv grčeva i bolova u mišićima.

Zbog zanemarljivih količina šećera, redovno konzumiranje višanja sprečava pojavu dijabetesa, tvrde naučnici.

Pokazala se korisnom i u liječenju poremećaja pamćenja, a ukoliko želite da se oslobodite tegoba u zglobovima i kostima dovoljno je popiti čašu soka.

Naučnici su izračunali da čaša soka od višnje mijenja jedan aspirin. Sastojci koje sadrži smanjuju količinu mokraćne kiseline, glavnog krivca za tegobe u koštano- zglobnom sistemu.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je pila sok od višnje imala daleko manju potrošenost mišića u odnosu na ispitanike koji su pili druge sokove. Ovo otkriće važno je za sve koji imaju problem sa mišićima, a naročito za amaterske i profesionalne sportiste, koji, uglavnom, poslije napornih fizičkih aktivnosti, imaju bolove u mišićima.

Sok od višnje djelotvoran je i kod nesanice. Dobrovoljci koji su ujutru i uveče pili po čašu nezaslađenog soka od višanja spavali su bolje nego kada su pili neki drugi sok. Rukovodilac istraživanja Vilfred Pigeon, psihijatar sa Univerziteta Ročester u Njujorku, tvrdi da je ovakvo delovanje soka posljedica visoke koncentracije melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!