„Male intervencije“ oplemeljuju prostor i uljepšavaju grad

504

Grad Banja Luka započinje realizaciju novog projekta pod nazivom „Male intervencije u prostoru“, koji bi trebalo da se bavi sistematičnim i sveobuhvatnim skeniranjem mreže javnih prostora na centralnom području grada.

Govoreći o ovom projektu, gradonačelnik Igor Radojičić ističe da su pred nama novi veliki “mali” projekti humanizacije i obogaćivanja prostora, te da je riječ o jedinstvenom projektu u Republici Srpskoj, ali i šire.

  • Pripremljen je kompletan višegodisnji projekat “Malih intervencija u prostoru”. Na više ruta, kao što su Parkić, Gospodska ulica, Trg Krajine i obale Vrbasa, planiramo uraditi male intervencije koji će oplemeniti prostor, i to estetski, kulturološki, turistički i funkcionalno. Hvala mladom i kreativnom timu stručnjaka koji je dao razigrane i vesele ideje za ovaj proiekat – rekao je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da je stučni tim na čelu sa prof. dr Milenkom Stankovićem, uradio vrlo ozbiljnu i profesionalnu studiju čiji je cilj da sagleda sve one situacije u gradu koje se možda i ne vide na prvi pogled. On je objasnio da su te situacije klasifikovane kroz nekoliko tematsih cjelina: zelene strukture, vode, male forme, saobraćaj i urbane površine.

  • Ovo je svojevrstna interesantna i duhovita dopuna glavnih i velikih urbanističkih tema. Posebno zanimljiv dio studije je onaj koji se tiče pospremanja grada gdje jednostvavno sagledavamo šta je u pojedinim dijelovima grada dotrajalo, recimo urbani mobilijar, te na koji način bismo to mogli da popravimo odnosno zamijenimo novim. Takođe, tu imamo i privremene instalacije kao što su bili kišobrani u centru grada, čiji je cilj da mijenjaju sliku kroz ciklus godine u kojem su postavljeni – naveo je Rašković.

On je dodao da je kroz izradu studije projekta “Malih intervencija u prostoru” predstavljena metodologija za predlaganje novih prostornih rješenja u postojeću strukturu javnog gradskog prostora. To, praktično, znači stvaranje baze podataka malih i zanimljivih mjesta, te predlaganje mjera za njihovo integralno (plansko, stručno, sistematično, participativno i održivo) preoblikovanje.

Projekat “Malih intervencija u prostoru” osmišljen je i realizuje ga tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva.

Preuzeto: www.banjaluka.rs.ba

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!