Jezero Šljivno na Manjači budući raj za kupače i kampere

587

Jezero Šljivno bivšeg vojnog poligona na Manjači biće u skorijoj budućnosti novi rekreativni centar koji će da privlači turiste, a tim povodom dans je počelo uređenje i čišćenje terena kao prva faza izgradnje ovog kompleksa.

Projekat je vrijedan milion i po KM, a rezultat je zajedničke saradnje i inicijative Turističke organizacije Banjaluke (TOBL), Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela, koji su prepoznali Manjaču kao područje izuzetnih turističkih potencijala.

Pomoćnica direktora TOBL-a Minja Šurlan rekla je da je cilj svih aktivnosti proširenje turističke ponude grada.

– U narednim fazama, kada riješimo objekte za noćenje, strani i domaći gosti će imati priliku da ovdje borave i duže vrijeme. Ideja nam je da ova lokacija postane prostor za kampovanje – naglasila je Šurlanova.

Teren oko jezera biće pripremljen za dalju izgradnju privremenih objekata,  plaže i igrališta za najmlađe posjetioce.

– Brojna udruženja i organizacije koje su se odazvale akciji čišćenja pokazuju koliki je interes za ovakav projekat, koji će, i te kako, služiti kako našim sugrađanima, tako i turistima – kazao je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

U čišćenju jezera Šljivno i staza učestvovale su gradske javne ustanove, firme koje su prepoznale značaj projekta, udruženja sportova na vodi, udruženja građana, ekološke sekcije i vatrogasci. Vođa tima Republičke civile zaštite Borislav Trninić kazao je da su se  rado odazvali akciji.

– Jezero je bilo zapušteno, ali je veoma važno da nema nikakvih zagađivača te da je voda ispravna i dobra za kupanje – rekao je Trninić.

Budući da su počele pripreme za evropsko prvenstvo u raftingu, u akciji je učestvovao juniorski  tim Rusije, koji je čistio jezero. Doprinos uklanjanju šiblja oko staza, vodenih biljaka, krčenju terena samoinicijativno su dali i planinari “Rasrupe ekoparka” iz Teslića.

Prema riječima direktora Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draška Ilića, jezero Šljivno treba da bude uređeno kako bi bilo dostupno sugrađanima, ali i svima koji prolaze ovim prostorom.

– Okupilo se 300 učesnika, što nas je podsjetilo na dobra stara vremena, kada smo zajedničkim trudom znali da uradimo mnogo – rekao je Ilić.

Obezbijeđena sredstva

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović istakao je da se radi na urbanističkom planiranju samog prostora.

– Prije devet mjeseci počeli smo da razvijamo ovu ideju i dočekali da u kratkom roku počne realizacija prve faze. Obezbijeđena su sredstva za ostvarivanje druge faze, koja podrazumijeva postavljanje bungalova, uređenje infrastrukture, fabriku kontejnera, adrenalinske sportove i ostale sadržaje – rekao je Milanović.

Izvor -www.glassrpske.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!