ČUVANJE TRADICIJE Eksponati koji su prikupljeni decenijama mogu se vidjeti u Ljubačevu

537

Stari predmeti, plaštevi, noževi, knjige, novac, i još mnogo drugih starina izloženo je danas na drugom Sajmu starina, umjetnina i antikviteta u Ljubačevu.

Na sajmu, čiji je cilj njegovanje tradicije, čuvanje običaja i očuvanje kulturnog nasljeđa, kao i promocija i prezentacija više od 1.000 eksponata koji su prikupljani decenijama, učestvovalo je oko 20 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.
Predsjednik Skupštine grada, Zoran Talić, je rekao kako je bitno da ovakav sajam ima svoju turističku, kulturnu, ali i edukativnu notu.
– Poruka ovakvog sajma je da treba da čuvamo tradicionalne vrijednosti i običaje i kulturnoistorijsko nasljeđe. Ovakav sajam trebalo bi i da se nađe u godišnjim programima grada za kulturu i turizam i svi zajedno treba još više da radimo na promociji Etno sela Muzej Ljubačke doline – istakao je Talić.
Dodao je i da su se ovdje već organizovale posjete edukativnog karaktera u selu, u vidu izleta za osnovne i srednje škole.
Domaćin Etno sela ,”Ljubačke doline”,Nedeljko Branković, gdje je i održana ova manifestacija, rekao je kako je sajam dugo planiran jer je i samo selo nastalo kao proizvod sakupljačkog rada, te da se već ostvaruje ideja da on postane tradicionalan.
Kako kaže, želja im je da u sajam još više uključe rukotvorine i kreativce, posebno djecu, kako bi to bila svestrana priča, prije svega jedinstvena na ovim prostorima, ali i šire.

 

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!