Bolji uslovi za đake u 16 osnovnih škola

553

Đaci i nastavnici iz 16 osnovnih škola sa područja Banje Luke u novoj školskoj godini trebalo bi da imaju bolje uslove za rad, a u okviru velikog projekta obnove školskih objekata vrijednog oko 600.000 KM.

Ovaj projekat, Grad, iako nema zakonsku obavezu, nastavio je i ove godine u saradnji sa republičkim institucijama. Iz gradskog budžeta je obezbijeđeno 150.000 KM, dok je Vlada RS obezbjedila 400.000 KM i predsjednica Republike Željka Cvijanović 57.000 KM.

Kako je planirano, tokom ljeta bi trebalo da budu obavljeni određeni radovi, a neke od škola su već pokrenule postupke javnih nabavki za izbor izvođača radova, kako bi tokom školskog raspusta ovi projekti bili završeni.

Jedna od njih je Osnovna škola „Sveti Ćirilo i Metodije“ Piskavica, u kojoj će biti sanirani sanitarni čvorovi. Osim ovih radova, Grad će ovoj školi sufinansirati troškove gradnje objekta za smještaj ogrevnog drveta.

Na područnom odjeljenju OŠ „Miroslav Antić“ u Borkovićima planirana je zamjena krova, za šta je obezbijeđeno nešto više od 100.000 KM.

Bolje uslove od jeseni, trebalo bi da imaju i učenici u školi „Mladen Stojanović“ u Bronzanom majdanu, gdje je planirana obnova krovne površine i toaleta, kao i u OŠ „Petar Kočić“ gdje će biti zamijenjen dio vanjske stolarije i sanirani podovi.

I đaci Osnovne škole “Branislav Nušić” u područnom odjeljenju u Donjim Kolima novu školsku godinu započeće u boljim uslovima, kao i osnovci u Kuljanima u čijoj će školi biti sanirani parketi u 13 učionica.

Sanacija toaleta planirana je i u školama: „Georgi Stojkov Rakovski“ (81.037 KM), „Đura Jakšić“ (37.399 KM), „Milutin Bojić“- područno odjeljenje u Mišinom hanu (24.181 KM) i „Ivan Goran Kovačić“ (15.000 KM).

Za područno odjeljenje OŠ „Stanko Rakita“ u Debeljacima izdvojeno je 13.000 KM za uvođenje centralnog grijanja, za OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ 15.000 KM za zamjenu dijela unutrašnje stolarije, a za nabavku namještaja za dograđenih osam učionica škole „Branko Radičević“ planirano je 46.949 KM.

Blizu 7.000 KM namijenjeno je za kotlovnicu za školu u Česmi, a po 5.000 KM za radove u školama „Milan Rakić“ i „Borisav Stanković“.

Dodatno, očekuju se sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti, a čija bi realizacija trebala početi naredne godine.

Prošle godine različiti radovi izvedeni su u 26 osnovnih i srednjih škola na području grada, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!