Koncert Ivana Milinčić – sopran, Dunja Janković – klavir

1000

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 18. juna 2019. godine (utorak) u 20.00 časova održaće se koncert IVANA MILINČIĆ – sopran.
Klavirska saradnja: DUNJA JANKOVIĆ
Gosti na koncertu: ALBINA SMAJLOVIĆ– sopran, Milana Smiljanić – violina i SONJA BOBREK SAVIĆ
Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od utorka 11. juna 2019. godine.

IVANA MILINČIĆ (sopran) je rođena 26.6.1990. godina u Banjaluci. Završila je Srednju muzičku školu “Vlado Milošević”, smjerove solo pjevanje i muzički saradnik.
Godine 2009. upisala je solo pjevanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Snežane Savičić Sekulić, a na drugoj godini studija prelazi u klasu prof. Dunje Simić.
Godine 2007, u trećem razredu srednje škole, učestvovala je na Republičkom takmičenju srednjih muzičkih škola u Banjaluci, gdje je osvojila prvu nagradu. Iste godine na Internacionalnom takmičenju solo pjevača “Lazar Jovanović”, osvaja drugu nagradu, kao i drugu nagradu na takmičenju “Nikola Cvejić” u Rumi. Godine 2008. na takmičenju “Lazar Jovanović” osvaja treću nagradu, a na Republičkom takmičenju u Banjaluci prvu nagradu u kategoriji kamerne muzike.
Tokom muzičkog obrazovanja, učestvovala je na brojnim koncertima i manifestacijama, kao solista i kao dio ansambla, u Banjaluci, Prijedoru, Prnjavoru, Gradišci. Redovan je učesnik tradicionalnih manifestacija „Dani Vlade Miloševića”, Svjetskog dana muzike, te Noć muzeja. Učestvovala je na koncertima studenata Akademije umjetnosti Banjaluka. Godine 2009. učestvovala je u projektu “Biseri operske riznice”. Godine 2012. je sarađivala s dirigentima Brankom Radošević Mitrović, Ognjenom Bomoštarom i Nemanjom Savićem.
Godine 2012. učestvovala je u snimanju emisije “Klasika” Radio televizije Republike Srpske, gdje je u okviru ansambla (glas i gitara) izvodila renesansna i barokna djela. Godine 2013. je izabrana da bude učesnik festivala “Nei suoni dei Luoghi” u Italiji, gdje je održala koncert kao član ansambla “Trio Alegoria” sa Albinom Smajlović i Dunjom Janković, kao i solistički program. Iste godine je diplomirala u klasi prof. Dunje Simić.
Godine 2014. učestvuje u izvođenju operete „Orfej u podzemlju”, Žaka Ofenbaha, u ulozi Kupidona. Opereta je od strane umjetničke komisije izabrana da bude dio repertoara Narodnog pozorišta u Banjaluci, u sezoni 2014/15.
Godine 2015. s grupom mladih entuzijasta osniva Udruženje pjevača operske muzike “Figaro” da bi podstakli razvoj i njegovanje operske muzike u BiH. Udruženje je održalo niz koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, među kojima se izdvajaju koncert u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, koncert u Velikoj sali Banskog dvora, i u Domu oružanih snaga u Sarajevu.
Iste godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović” u Beogradu i specijalnu nagradu Operosa opera studija, te učestvuje na masterklasu čuvenog američkog mecosoprana DŽenifer Larmur.
Godine 2015. izabrana je da učestvuje na masterklasu Tereze Bergance Academie musicale de Villecroze u Francuskoj. Godine 2016. nastupa, uz klavirsku saradnju Dunje Janković, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Vokalnu tehniku, do njegove smrti 2018. usavršavala je kod profesora Stojana Stojanova Gančeva.
U narednim godinama nastavlja da učestvuje na koncertima u regionu, a ove godine je izabrana da bude jedan od učesnika Belvedere takmičenja, koje se održava u Austriji.

Dunja Janković (klavir) rođena je u Doboju gdje je završila osnovnu muzičku školu sa osvojene dvije specijalne nagrade u kategoriji kamerne muzike i prvu nagradu u kategoriji solo klavir.
U Banjoj Luci 2003. godine upisuje Srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u klasi prof. Branke Kuzmanović. Za vrijeme školovanja osvaja dvije prve nagrade u kategoriji kamernih sastava (klavirski duo i vokalno-instrumentalni duo) kao i dvije prve nagrade u kategoriji solo klavir.
Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, u klasi prof. dr Vladimira Cvijića. Kao student učestvuje na raznim koncertima katedre za klavir i katedre za kamernu muziku kao i na manifestacijama Noć muzeja, Dani studenata, Dani Vlade S. Miloševića. U kategoriji kamernih ansambala, sa sopranom Miljanom Radinović i mecosopranom Anom Petrović, osvaja dvije prve nagrade – u Beogradu na takmičenju „Lazar Jovanović“ i u Herceg Novom na takmičenju „Bruna Špiler“. Usavršavala se na kursevima Nataše Veljković (Austrija) i Kolina Stouna (Velika Britanija). Osnovne studije završava 2011. godine, a master studije 2013. godine, sa prosječnom ocjenom 10,00. Učestvovala je na Festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji kao predstavnik Akademije umjetnosti gdje je sa sopranima Albinom Smajlović i Ivanom Milinčić, održala cjelovečernji koncert u crkvi „Sveti Roko“ u Vilezeu.
Bila je pijanista Udruženja pjevača operske muzike „Figaro“ u okviru projekta „U susret operi“ koji se realizovao u više gradova naše zamlje (Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Doboj, Teslić, Derventa) i u Beogradu u Muzeju Narodnog pozorišta. S Kamernim ansamblom „Belkanto“ ostvarila je saradnju izvodeći projekat „Muzikom kroz svijet“ koji se našao na repertoaru u gradovima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.
Dugogodišnja saradnja sa sopranom Albinom Smajlović dovela je do realizacije mnogih koncerata i nastupa od kojih se izdvajaju cjelovečernji koncerti u Kulurnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, Kulturnom centru u Gradišci, Domu oružanih snaga u Sarajevu, u sali Gradske kuće u Novom Sadu, Kulturno-izložbenom prostoru u Nišu i nastup u okviru manifestacije „Dani Gradiške u Beogradu“ u Skupštini grada Beograda.
Sa sopranom Ivanom Milinčić nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.
Od 2017. godine sarađuje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom sa kojim je odsvirala koncerte u muzičkim školama u Doboju, Bijeljini i Travniku, Zavičajom muzeju u Gradišci i Muzeju Hercegovine u Trebinju.
Bila je jedan od oficijelnih korepetitora manifestacije „Dani flaute“ u Banjoj Luci, u organizaciji kvarteta flauta­ „Flutete“, kao i Trećeg internacionalnog kongresa klarinetista u Travniku 2017. godine, gdje je održala cjelovečernji koncert sa klarinetistom Kristijanom Borošom (Novi Sad, Srbija).
Učestvovala je u snimanju CD-a „Partiture iz paučine“ na kojem su djela kompozitora Vlade S. Miloševića.
U ulozi klavirskog saradnika cjelovečernjih koncerata našla se preko 50 puta.
Zaposlena je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci od 2012. godine, gdje je trenutno u zvanju višeg umjetničkog saradnika.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!