REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

616
Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo. 
Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake.
Ovim rezultatima je još jednom potvrđeno pisanje Srpskainfo o ekološkoj katastrofi koja se desila u Banjaluci, a koja još uvijek prijeti Banjalučanima.
Prije par mjeseci ekološka inspekcija Grada Banjaluka u krugu “Incela” na osam mjesta izuzela je zemljište i testirale ga na piralen i druge teške metale. Rezultati su potvrdili da je zemljište zagađeno, ali su se rezultati krili od javnosti, zbog težine zagađenosti.
Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u FBiH dozvoljena količina piralena je 0,2 miligrama u suhom tlu.
– Rezultati analize su pokazali da na pojedinim mjestima ima 2.800 puta više piralena u zemljištu nego što je dozvoljeno. Najmanja koncentracija je bila oko 50 puta više nego što je dozvoljeno. Kada su u pitanju prosječne vrijednosti piralena, na svim kontrolnim tačkama ga je bilo za oko hiljadu puta više nego što je dozvoljeno, što je užasno i opasno – otkriva izvor Srpskainfo.
Osim kancerogenog piralena, ono što je zabrinulo stručnjake jesu i rezultati vještačnja na opasne metale. Takođe, i ovi rezultati su bili zabrinjavajući.
– Ovo vještačenje je pokazalo da je zemljište u “Incelu” posebno zagađeno olovom. Granična vrijednost za olovo u zemlji iznosi između 50 i 100 u zavisnosti od vrste zemlje, a u “Incelu” ga na pojedinim mjestima ima i za 200 puta više – navodi sagovornik za Srpskainfo.
Kada je u pitanju testiranje na živu i bakar, takođe je potvrđeno da je ovo zemiljište zagađeno sa njima. U prosjeku žive i bakra imao do 20 ili 30 puta više nego što je dozvoljeno.
Direktor Instituta za zaštitu za ekologiju RS Predrag Ilić rekao nam je da je održan sastanak upravo oko problema zagađenosti zemljišta i da narednih dana očekuju prve rezultate.
– Nesporno je da je zemljište kontaminirarno, samo sada moramo utvrditi koliko je to otišlo u širinu i dubinu. Do sada smo uzeli uzorke na 44 lokacije i oni su poslani na vještačenje – kaže Ilić za Srpskainfo.
On je dodao da će čim dobiju prve rezultate obavijestiti javnost, ali da će i Grad Banjaluka poduzeti sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi.
Podsjetimo, Srpskainfo je početkom aprila prva objavila seriju tekstova o ekološkoj katastrofi u Banjaluci zbog zagađenosti zemljišta kancerogenim piralenom.
U međuvremnu u aferu “Piralen” se uključila policija, ali i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.
Grad Banja Luka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzeću “Eko trejd” i “Univerzum”, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone “Incel”, otkriveno nezakonitog odlaganje otpadnih, industrijskih materija.
Stručnjaci o piralenu
Dekan Ekološkog fakulteta na NUBL Slobodanka Pavlović rekla je da piralen predstavlja opasnost za okolinu zbog njegove toksičnosti.
– Iako je upotreba piralena znatno smanjena od 1970-ih godina, utvrđeno je da onaj koji još uvijek postoji u postojećoj opremi ili u uskladištenom otpadu, predstavljaju stalnu prijetnju za okolinu. Međunarodna agencija za istraživanje raka identifikovala je piralen kao spoj s kancerogenim osobinama – istakla je Pavlovićeva.
Željko Aleksić, koji na pomenutom fakultetu radi kao viši asistent na predmetima Zdravstveni aspekti i zaštita životne sredine i Ekološko upravljanje otpadom nam je pojasnio i proceduru zbrinjavana zemljišta kada piralen iscuri.
– Kada piralen iscuri u zemlju, svu zaraženu zemlju treba iskopati u dubinu do jednog metra i staviti je u plastičnu burad.  Zatim je najbolje da se iskopa i betonira glinene rov i da se u njega stave ova burad i zatrpaju. Osim toga i sav alat i odjeću, takođe treba staviti u burad i zakopati u glinene rovove – kaže Aleksić.
Kada je u pitanje uništavanje piralena, jedini efikasni način je termička razgradnja, ali na Balkanu nema tih fabrika. Najbliže su u Austriji i Njemačkoj.
(Srpskainfo)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!