Nova laboratorija UIO vrijedna 400 hiljada evra

644
Ispravno tarifiranje robe koja se uvozi – to  će kontrolisati nova carinska laboratorija UIO u Ramićima. Više se ne bi trebalo desiti da uvoznici prijave jedan sastav robe koju uvoze i tako je  zavedu pod nižu carinsku tarifu, iako ona po svom sastavu  pripada višoj. Sve eventualne sumnje carinika,  otkloniće tehničari, a u tome će  im pomoći oprema vrijedna 400.000 evra. Za njenu nabavku sredstva je obezbijedila EU, kroz IPA fond.

“Prvi i osnovni razlog je da ovakav carisnka laboratorija pomaže zemlji u približavanju evropskim standardima, drugi razlog tiče se kvaliteta proizvoda koji dolaze na tržište BiH i njihovog porijekla, autentičnosti, samog njihovog sastava koji se deklariše za određene proizvode”, kaže Lars Gunar Vigemark, predstavnik Evropske unije.

“Samo na jednom šleperu se moglo desiti da budu zaobiđene proračunske ili budžetske obaveze, cirka preko 60.000 maraka. To je prošlost. Mi idemo ovo podići na još jednu veću razinu, idemo utvrditi stvarano činjenično stanje  kada se radi o robama koje podliježu tarifiranju”, kaže Miro Džakula, direktor UIO.

Obuke petoro zaposlenih tehničara su završene, a posla im neće manjkati. Bezbjednost hrane i pića, kvalitet nafte i naftnih derivata, igračaka, biće na višem nivou. Tehničari će moći ući u trag i drogama, toksinima i drugim štetnim materijama koje se mogu naći u proizvodima.

“Ovo je najskuplji instrument unutar ove laboratorije, opremljen je bazama za analizu narktoika, prekursora, alkohola, organskih rastvarača. Posjeduje bazu sa preko 670.000 spektara. Ukoliko nam dođe uzorak nepoznat, a sumnjamo  da je droga ili ne znam, prekursor ili alkoholna neka mješavina, neki rastvarač, možemo ga analizirati na ovom insturmentu. On će identifikovati te komponente koje se nalaze unutar tog uzorka”, kaže Ale Muslimović, šef odsjeka za carinsku laboratoriju sektor za carine UIO.

Plan UIO je da carinsku  laboratoriju uvedu u ISO standard kako bi bila sertifikovana za uzimanje uzoraka. Referentna laboratorija bi  bila neka od carinskih laboratorija iz zemalja EU.

IZVOR :atvbl.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!