U nedjelju Dan joge

632

Banja Luka će i ove godine biti domaćin obilježavanja Međunarodnog dana joge. U saradnji sa Ambasadom Indije u BiH, dogovoreno je da obilježavanje Dana joge u Banjoj Luci bude 16. juna, od 17 do 20 časova, u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

Tada će gosti iz Indije, promovisati jogu kao zdrav stil života, ali i svoju kulturu kroz ples, muziku, i druge oblike umjetničkog izražavanja.

Kako su saopštili iz Ambasade Indije, kulturni program pripremljen za ovu priliku će uključivati tradicionalne plesove kučipudi i kathak.

Kako su pojasnili kučipudi je jedan od glavnih klasičnih plesova Indije koji se izvodi u obliku plesne drame a poznat je po živopisnim kostimima i otmenim pokretima. Kathak, koji potiče od putujućih muzičara drevne Indije, je veoma čudesan plesni oblik kojega posebno odlikuju piruete i brz rad nogu.

Prisutni će imati priliku i da čuju muziku izvedenu na indijskom instrumentu tabla, koji spada u grupu udaraljki, a poznata je po svom jedinstvenom zvuku, brzini te raznolikosti svojih udaraca.

Ambasada Indije će proslaviti po peti put Međunarodni dan joge u više gradova u BiH, a kako su naveli – događaji su ove godine posebno posvećeni slavljenju partnerstva Indije i Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!