Za vikend borbe vitezova na Kastelu

553

Više od stotinu modernih vitezova iz cijelog regiona ukrstiće svoja koplja ovog vikenda na drevnom Kastelu, oživljavajući srednjovjekovne viteške borbe.

Drugu godinu zaredom, vitezovi dolaze među Banjalučane, u okviru međunarodnog festivala „Kastrum 2019“.  Festival će biti otvoren 7. do 9. juna, a posjetioci će imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane sugrađane da im se pridruže u petak, od 19 časova, u defileu od Hrama Hrista Spasitelja do Kastela i da na tvrđavi prisustvuju svečanom otvaranju festivala.

Kako su saopštili, gledaoci će imati priliku da vide i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, a svi izvođači će biti obučeni u srednjovjekovne kostime.

Organizator ove manifestacije, koja će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske, je banjalučki viteški red „Čuvari koplja Svetog Georgija“.

Prije zvaničnog otvaranja ovog, atraktivnog događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice biće održano simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad.

“Manifestacija promoviše kulturno-istorijsku baštinu, a ideja je da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”.

Grad Banja Luka podržao je organizaciju ovog događaja, a festival je uvršten u program “Proljeća u Banjaluci”.

Program možete pogledati na zvaničnoj internet stranici događaja, na ovom linku.

Atraktivna izložba o pravim vitezovima

Izložba „Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika“ biće otvorena u Kamenoj kući u Kastelu, večeras, 4. juna u 18 časova. Izložba je priređena u okviru Međunarodnog viteškog festivala „Kastrum 2019“, a prikazuje eksponate iz razdoblja od 11. do 16. vijeka koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske. Autor izložbe je mr Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Pored ove izložbe, biće otvorena i izložba filmskih kostima iz kolekcije Galerije Radio-televizije Srbije, koji su korišteni u popularnoj televizijskoj seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!