Pojačana sigurnost oko Tiananmena na godišnjicu gušenja studentskih protesta

524

Stotine policajaca u uniformama i civilu patrolirale su trgom i okolnim ulicama, provjeravale lične isprave i pregledavale vozila. hiljade posjetilaca bilo je u redovima za sigurnosne preglede za ulazak na trg a mnogi sa zastavicama koje označavaju turističke grupe.

Turisti su u utorak šetali središnjim pekinškim Trgom nebeskog mira (Tiananmen) na kojemu su pojačane mjere sigurnosti a najveći dio posjetioca s kojima je razgovarala britanska agencija Reuters kazao je kako ili nisu svjesni da je danas 30. godišbjica krvavog gušenja studentskih protesta ili nisu o tome željeli razgovarati.

Kineske su vlasti poslale tenkove na Tiananmen kako bi ugušile prodemokratske proteste

4.6. 1989. i nikad nisu objavile koliko je tačno ljudi ubijeno toga dana. Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je toga dana na Trgu nebeskog mira život izgubilo između nekoliko stotina i nekoliko hiljada ljudi.

 

O godišnjici gušenja protesta u Kini se ne govori otvoreno i vlasti je neće obilježiti a cenzura je pojačana u danima prije dešavanja te su onemogućene otvorene rasprave o nasilju. Peking je žestoko cenzurisao i online raspravu o protestima, uključujući i suptilnije reference poput postavljanja svijeća ili kombinacija brojeva koji se odnose na datum krvavog gušenja.

Gušenje studentskih protesta ostaje predmet spora Kine i mnogih zapadnih zemalja koje su zatražile od kineskog vodstva da odgovaraju zbog toga što su naredile Narodnooslobodilačkoj vojsci da puca na vlastiti narod.

 

Studenti su 1989. , među ostalim, zahtijevali slobodu medija i slobodu govora, objavu imovine dužnosnika i slobodu protestovanja. Vođe protesta u egzilu kažu da su ti ciljevi danas udaljeniji nego ikad prije zbog toga što su vlasti proteklih desetak godina gušile građansko društvo hranjeno godinama ekonomskog razvoja.

Cenzori na kineskom internetu kažu da su sredstva za otkrivanje i blokiranje sadržaja vezanih za krvavo gušenje studentskog pokreta 1989. postala nevjerojatno precizna potpomognuta računalnim programima koji sami uče te mogu prepoznavati glasove i lica.

Kineski ministar obrane Wei Fenghe u nedjelju je na sigurnosnom forumu u Singapuru rekao kako je obračun sa studentima bio “ispravna odluka” podsjećajući na stabilnost Kine nakon toga.

SAD pozvao na oslobađanje svih političkih zatvorenika

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je Peking u ponedjeljak da obilježi stradanja puštanjem na slobodu svih onih zatvorenih u Kini zbog borbe za ljudska prava.

U Hong Kongu i Makau, dvije bivše evropske kolonije, vraćene Kini 1997. i 1999. godine, prisjetit će se tog masakra.

Hong Kong, autonomna regija, održava bdijenje uz svijeće od 1990. godine, a ove godine se na njemu očekuju deseci hiljada ljudi.

Richard Tsoi, potpredsjednik hongkonškog Saveza za podršku demokratskim pokretima u Kini, organizatora tog događaja, ističe kako se mnogi stanovnici tog grada sjećaju kako su gledali prenos na televiziji.

“Mislim da među stanovnicima Hong Konga prevladava mišljenje da definitivno imamo odgovornost nastaviti s pokretom”, smatra Tsoi.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!