Obilježen svjetski dan borbe protiv multiple skleroze

539

Obilježavajući 29. maj – svjetski dan borbe protiv multiple skleroze, pokušavamo da naše sugrađane, oboljele od ove teške bolesti, učinimo vidljivim u društvu i ukažemo na njihove probleme, ali i da ih tretiramo kao ravnopravne članove našeg društva, rečeno je danas na obilježavanju ovog dana u Parku „Petar Kočić“.

Nacionalni koordinator za multiplu sklerozu dr Sanja Grgić, naglasila je da u Republici Srpskoj ima oko 1.800 oboljelih od multiple skleroze.

– Bolest se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, međutim u posljednje vrijeme oboljevaju i mlađe osobe – istakla je dr Grgić.

Miroslav Vukomanović, predsjednik Udruženja multiple skleroze RS, rekao je da je njihova želja da probude svijest društva o oboljelima od ove bolesti.

– Naš osnovni problem je nabavka veoma skupih lijekova, jer samo oko šest odsto oboljelih, od njih ukupno 1.800, prima terapiju preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Prošle godine je samo 75 pacijenata preko Fonda primalo terapiju, a ove godine smo se izborili za 20 terapija više, ali to je i dalje veoma mali i nedovoljan broj. Terapije su jako bitne pogotovo kod osoba mlađe dobi da bi ostali pokretni i da mogu da rade i doprinose porodici i društvu – naveo je Vukomanović.

Današnji skup podržao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je rekao da ga je posebno ganula rečenica jedne djevojke, koja je oboljela od multiple skleroze.

– Ta djevojka mi je u pozivu navela da me moli da dođem i podržim njihov skup kako dodatno ne bi bili diskrimisani više nego što jesu. O ovoj temi moramo više da pričamo i ona apsolutno zaslužuje veću vidljivost u javnosti i u društvu uopšte. Trebalo bi svi zajedno da se borimo za ostvarivanje širih prava lica koja su oboljela od multiple skleroze, a jedan od najozbiljnijih problema je obezbjeđivanje lijekova za terapiju, odnosno da se preko Fonda zdravstvenog osiguranja ostvare prava ovih pacijenata – naglasio je Radojičić.

On je dodao da je, protekle dvije godine, Grad je mnogo radio na uklanjanju arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom, ali da u toj oblasti imamo još posla.

– Udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom u proteklim godinama su imala administrativni problem, jer su svi bili obveznici komunalne takse. Pošto je malo njih moglo da plaća tu taksu, onda nisu mogli ni da učestvuju na našim konkursima i javnim pozivima za finansijsku podršku. Mi smo od marta ove godine oslobodili sva ova udruženja komunalne takse, tako da udruženja sada mogu kandidovati svoje projekte sa različitim programima – rekao je gradonačelnik.

Milica Galić, oboljela je od multiple skleroze već devet godina iako ima samo 25. Ona je master italijanskog jezika i književnosti i bavi se naučnim radom.

– Trenutno sam nezaposlena i u najvećoj mjeri nisam stigmatizovana po bilo kojoj osnovi, ali u našem društvu još uvijek postoji problem razumijevanja naše situacije i mnogim ljudima jednostavno nije jasno šta se nama oboljelima dešava i koliko je ovo ozbiljna i teška bolest – zaključila je Galić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!