10 nacionalnih parkova u Evropi o kojima se nedovoljno zna

989

Da je priroda magična i nestvarna dokazuju, između ostalog, i nacionalni parkovi kojima na današnji dan odajemo poseban značaj. Danas, 24.5. je Evropski dan nacionalnih parkova koji se obilježava sa ciljem promocije, rada i zaštite nacionalnih parkova.

ZdraviJa vam, povodom toga, predstavlja 10 nacionalnih parkova u Evropi za koje većina nije čula i o kojima se nedovoljno zna, a predivni su za istraživanje i divljenje njenom veličanstvu prirodi.

GRAN PARADIZO, Italija

FORUM.XCITEFUN.NET

Riječ je o možda jednoj od nastarijih zaštićenih zona u Alpima, a ova jezera i planine turisti uglavnom zaobilaze i radije odlaze na poznatije destinacije, kao što su jezera Komo, Mađore i Garda. Ljeto je idealno vrijeme za vožnju biciklom po planinskim stazama, a zima za skijanje. Doline Orko, Soana i Konje interesantne su za istraživanje, kao i sela sa tradicionalnim kamenim kućama.

TRIGLAV, Slovenija

DREAMSTIME.COM

Jedini slovenački nacionalni park je park Triglav, to jest planina koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje. Iako se lako može istraživati i iz Bleda, gradića na istoimenom jezeru, ipak je ljepše boraviti na samom Triglavu jer se onda stiče bolji utisak o miru koji vlada u ovom predjelu.

Bohinjsko jezero, koje nije toliko popularno kao Bledsko, mirnije je mjesto u kome se može naći odgovarajući smještaj u nekoj od simpatičnih drvenih kuća. Odatle možete ići u šetnje, voziti bicikl, kanu ili pedalinu na čistom jezeru.

OULANKA, Finska

TOURIST-DESTINATIONS.COM

U Laponiji, u blizini finsko-ruske granice, Nacionalni park Oulanka izgleda prekrasno tokom cijele godine. Staza Karhunkieros jedna je od najpopularnijih staza za pješačenje u Finskoj. Dugačka je 80 kilometara i potrebno je sedam dana da biste je prešli – kroz šume i preko drvenih mostova koji nadvisuju rijeke. Može se besplatno prenoćiti u nekoj od brvnara koje se nalaze duž staze, ili voziti kanu brzacima rijeke Oulankajoki.

Park je otvoren 1956. godine, a poznat je po irvasima, prirodnim ljepotama i rijetkim biljkama. Roze-bijela kalipso orhideja, zaštitni znak parka, rijetko se može sresti na drugim mjestima.

Pročitajte i kojih je to 15 načina da uštedite novac tokom putovanja.

PENEDA-GERES, Portugal

@THEINSIDERPRT

Divlji poniji vrste garano kaskaju slobodno u ovom nacionalnom parku u sjevernom Portugalu, dok se oni pripitomljeni mogu i jahati tokom sat vremena kroz hrastove šume i planinske padine. Iako je riječ o prirodnom staništu, u parku postoje i ostaci čovjekovog postojanja, kao što je rimski put koji krivuda parkom.

Najpoznatije naselje je Sera do Geres, u kome se možete opustiti u nekom od bazena. Ukoliko se zateknete na petak 13. u selu Mongalegre, prisustvovaćete uličnoj zabavi na kojoj se toči keimada, lokalno alkoholno piće koje se pravi od vina začinjenog specijalnim travama ili kafom, kome se dodaju limunova kora, šećer i cimet, a običaj je da se pravi u izdubljenoj bundevi.

SAKSONSKA ŠVAJCARSKA

Dramatičan i neobičan pejzaž obilježje je ovog regiona u istočnom dijelu Njemačke, u kome se nalazi više od 700 vrhova pogodnih za planinarenje i stotine kilometara obilježenih pješačkih staza. Najveća atrakcija je Bastei, kamena formacija koja se uzdiže 194 metra iznad rijeke Elbe.

Ovaj park se proteže i u susjednu Češku Republiku, čiji dio, nazvan Bohemijska Švajcarska ima svoju geografsku zanimljivost u vidu Pravčicke brane, najvećeg prirodnog mosta od pješčara.

SAREK, Švedska

YANDEX.COM

U Sareku nećete naći obilježene staze, brvnare, kafiće ili druge ljude. Ali, ono što ćete naći jeste oko 100 lednika, šest od najviših švedskih vrhova i brzake. Posjetiocima se preporučuje da dobro nauče čitanje karata i mapa. Sarek se prostire na 2.000 kvadratnih kilometara netaknute prirode, zbog čega je pogodan za iskusne avanturiste. Moguće je organizovati i turu sa vodičem koji će vas provesti kroz jednu od posljednjih divljina u Evropi.

Ovo je 17 besplatnih aplikacija koje će ti olakšati putovanje.

KALKAPEN, Austrija

AUSTRIA.INFO

Četiri petine Nacionalnog parka Kalkapen pokriven je šumom što ga čini najvećim šumskim regionom u centralnoj Evropi. Kroz guste šume probijaju se rijeke, kanjoni i klisure. Uprkos prirodnim ljepotama park je relativno nepoznat.

Uprava parka organizuje obilaske sa stručnim vodičima koji će vam pokazati njegove stanovnike, od male sove (vrapčarke), do tetrijeba. Ako imate sreće, prisustvovaćete njihovom ljubavnom ritualu udvaranja.

RAGO, Norveška

TWISTEDSIFTER.COM

Čak i dio Norveške koji nije proglašen nacionalnim parkom na sjeveru je spektakularan. Krševite stjenovite formacije, kamenje i strme planine čine park Rago nestvarnim. Jedna od glavnih atrakcija je vodopad Litlverivasforsen koji se spušta sa ivice istoimenog jezera.

POR-KROS, Francuska

MEDECOTOURISM.ORG

Por-kros je najmanje od tri ostrva Il-d-Or (Zlatna ostrva) na Azurnoj obali. Samo kilometar široko i tri kilometara dugačko, ostrvo je brdovito, a kroz divljinu se ukrštaju obilježene pješačke staze, sa čijih se ivica pruža pogled na svjetlucavo more.

Zaštićeni dio prostire se do 600 metara od obale, zbog čega je morski život vrlo raznovrstan i bogat, a u kome i ronioci mogu slijediti podvodnu stazu. Trajektom se, kao i na druga dva ostrva, Porkerol i Levan, stiže sa poluostrva Žjen.

ORDESA, Španija

HIKEPYRENEES.CO.UK

Najstariji nacionalni park u Španiji nudi najbolje mogućnosti za pješačenje na Pirinejima, a ipak je malo poznat van granica Španije. Čuven je po glacijalnim dolinama dubine tri kilometra koje se protežu do vrha Monte Perdida na visini od 3.355 metara.

Izleti kreću iz Pradere, informativnog punkta u Ordesi, u kome se nalazi parking, i do koga putnike dovozi autobus iz obližnje Torle. Kraj juna i početak jula je najbolje vrijeme za posjetu ovom parku.

Nadamo se da smo vas inspirisali da posjetite neki od ovih nacionalnih parkova i uživate u svim blagodetima prirodnog okruženja.

IZVOR  zdravija.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!