Civilna zaštita Banjaluka u pripravnosti, u Prijedoru ugroženo nekoliko naselja

673

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu,donio je večeras odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada.

Kako su iz Štaba naveli trenutno su najugroženije tačke na području Derviša i Lazareva.
Podsjećamo, ranije su iz Gradske uprave naveli da su svi veći vodotokovi na području grada pod kontrolom, ali da probleme stvaraju bujični vodotokovi i podzemne vode.
Situacija je mnogo kritičnija u Prijedoru gdje su se danas izlile rijeke i poplavile više od 200 objekata. Zbog ugroženosti naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci i Puharska, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.
Vodostaj Sane u ovom gradu u protekla 24 časa porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba “Kozara” Prijedor. Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.
Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 19.00 časova iznosio je 82,5 centimetara i u porastu je u odnosu na mjerenje u 11.00 časova kada je bio 15,3 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara. Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.
Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je večeras iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona.

 

(Nezavisne)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!