Dodjelom nagrada završen 5. FEDU: nagrade dobili Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca

1071

Najbolji glumac 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu su, potpuno neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“, autora i reditelja Marka Dukića i izvođenju Nevid teatra iz Banje Luke.

Nakon odgledanih devet predstava, o najboljima u šest kategorija, odlučio je stručni žiri u sastavu: Kaća Dorić – glumica, predsjednica žirija, Nusmir Muharemović – glumac i Indira Kučuk-Sorguč – izvršna direktorica festivala.

Pored predstave Nevid teatra ČUDESNI KONTINENTI, predstave koje su odigrane u takmičarskom programu su: JEŽIĆ ŽOŽO, Pozorište za decu Kragujevac, PINNOCHIO, Zagrebačko kazalište lutaka, PRVA PRIČA, Točka na i iz Zagreba, AVANTURE MALOGA JUJU, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA, Mini teatar iz Ljubljane, ZAČARANI GRAD, Pozorište lutaka Niš, BAJKA O IZGUBLJENOM VREMENU, Pozorište lutaka Mostar, PEPELJUGA, GKJI Vinkovci i GKBM Osijek.

Dio 5. Festivala dječije umjetnosti održan je i u BKC-u, gdje su najmlađi imali priliku učestovati u Centru radionica, marketa, igre i zabave. Pored toga, djeca su imala priliku gledati i dječije predstave koje su izvođene u Centru kulture i mladih Jelićeva:  LJEPOTICA I ZVIJER, Dramska grupa “Sedma”, Sedma osnovna škola Blažuj-Ilidža“, MALI PRINC, Udruženje za edukaciju djece ”Pričalice”, NAJBOGATIJI VRABAC NA SVIJETU, OŠ Katolički školski centar Sv. Josip, MALI MASLAČAK, JU Centar kulture i mladih Općine Centar.

Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste. Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji. Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru i edukaciju. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. – stoji u saopštenju organizatora festivala, Udruženja za promociju kuluture “FANI”.

Ovo je prva glumačka nagrada za Nevid teatar, a ujedno i prva nagrada za predstavu “Čudesni kontinenti”. Ovu interaktivnu-obrazovnu predstavu moći će pogledati i mališani iz Bačke Palanke u okviru takmičarskog programa 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade koji će biti održan od 22. do 25. avgusta.

Festival je večeras zatvoren dodjelom nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u šest kategorija i izvođenjem predstave/mjuzikla izvan konkurencije JAGOR, KKD “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!