Njegov simbol je znak prestiža, najbogatiji ljudi ga obožavaju, a on je uvijek u crnoj majici

467

Đorđo Armani je kreator koji nas je naučio da luksuz ne mora da bude neudoban i uštogljen. Njegov stil vezujemo za biznis, šik i rafiniranu eleganciju, iako se u međuvremenu proširio na sve segmente mode, ali i životnog stila. Ako bismo morali da opišemo njegov stil u nekoliko riječi, rekli bismo – minimalizam, savršen kroj i mekani materijali.

Iako prezire trendove, uvijek je savremen. Za njega ključ bezvremenskog stila leži u eleganciji, koja nikad neće izaći iz mode. Elegancija dolazi iz glave – prvo ide misao, pa potez. Inteligencija je neophodna da biste bili elegantni, poručuje Armani.
Svaki uspjeh podrazumijeva i pomjeranje granica ili promjenu standarda. Tako nas je Đorđo oslobodio viška aksesoara i uveo sportske elemente u poslovnu i svečanu garderobu. Njegovi modeli su opuštenih linija, što ih čini udobnim, u njima se lako krećete, bez obzira na to da li ste na poslu ili u večernjem izlasku, a u isto vreme djelujete lijepo, otmeno i savremeno. Preferira crnu i tamnoplavu, u kojima figura djeluje tanje, a dozvoljavaju vam da eksperimentišete sa formama i teksturama.
Svaki detalj je duboko promišljen. Čak je i čuvenog orla za liniju Emporio Armani lično nacrtao. Njegovi modeli su luksuzni, nosivi, nisu jeftini, ali su napravljeni bez roka trajanja.
Planetarno popularni kreator, osim svom savršenom radu, za slavu ipak treba da zahvali moćnoj holivudskoj produkciji. Bilo je dovoljno da obuče čuvenog Ričarda Gira za ulogu u filmu Američki žigolo (1980) i da mu se otvore vrata svjetske slave, a njegov ležerni stil postane sinonim za dobar izgled.
U svoju biografiju može da upiše i da je prvi živi umjetnik kome je muzej Gugenhajm napravio izložbu djela, 2000. godine. Uz to, jedini je kreator uz Kristijana Diora koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Tajm.
Pet godina kasnije ušao je u svijet visoke mode po svim strogim načelima i izlagao je kolekcije u Parizu. Kreacije sa njegovim potpisom prošetale su cijelim svijetom, od crvenih tepiha na modnim i filmskim događajima do zabava za zvanice iz visokog društva.
Njegove modele nose Megan Foks, Rijana, Madona, Ana Vintur… Raznolikost njegovih obožavateljki govori o tome koliki je modni genije. I to samouk. Modu nikada nije studirao.
Globalizacija je za njega nešto čemu se ne treba suprotstavljati. Modni stav ne mijenja, ali prati i promjene. Tako je osnovao liniju A/X: Armani Exchange u pokušaju da se probije na američko masovno tržište.
Modna kuća Đorđo Armani, kao i mnoge druge modne kuće, izgrađena je prvenstveno na identitetu i estetici samog Đorđa Armanija. U takvim kompanijama brend preuzima identitet osnivača. Namijenjen je elitnom i modno pismenom sloju. Danas je to imperija. Osim glavne kompanije i pet linija namijenjenih različitim modnim grupama, Armani ima linije za proizvodnju namještaja i kućnog dekora, čokoladica za poklone, kozmetike i parfema, otvorio je restorane po cijelom svijetu, a ušao je i u hotelski biznis.
Ako vam je bliska njegova estetika, a imate dovoljno mogućnosti, mogli biste u bukvalnom smislu da živite u Armanijevom svijetu. Smatraju ga najmoćnijim čovjekom u modnom svijetu, a eto i zašto.
Ko je Đorđo Armani?
Rođen je 11.jula 1934. u Pjaćenci, u Italiji. Želio je da postane ljekar, ali je odustao poslije dvije godine studija medicine. Karijeru je započeo kao dekorater izloga u čuvenoj milanskoj robnoj kući “Rinascente”. Počeo je da radi u modnoj kući Čeruti 1964. kao asistent za mušku liniju Hitman. Devet godina kasnije, sa Serđom Galeotijem osnovao je modnu kuću Đorđo Armani, a već 2001. biva priznat za najznačajnijeg italijanskog modnog kreatora. Danas ima 84 godine i, u pravom smislu riječi, vlasnik je imperije.
Izvor: žena.blic.rs

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!