Horu Banjalučanke srebro na takmičenju u Peruđi

554

Na Internacionalnom horskom takmičenju “Voice for Peace” koje je u organizaciji Svjetske horske asocijacije INTERCULTUR Musica Mundi održano od 1. do 5. maja u italijanskom gradu Peruđa, ženski kamerni hor Banjalučanke nastavio je seriju zapaženih uspjeha na međunarodnoj sceni osvojivši srebrnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta profesora Mladena Matovića, hor Banjalučanke je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 20 horova iz 11 zemalja svijeta (Finska, Grčka, Kina, Avganistan, Turska, Rusija, Slovačka, Švajcarska…)
Sve horove ocjenjivao je internacionalni stručni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Italije, Poljske i Letonije.
– Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da je je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu. Tako je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Peruđi predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i svojevrsnu pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu koncertno-takmičarsku sezonu hora. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, prije svega, osvajanju olimpijske zlatne medalje na prethodnoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u ЈAR, Banjalučanke su se  direktno kvalifikovale za učešće na narednoj Olimpijadi, koja će biti održana početkom jula 2020. godine u Belgiji- rekao je Matović.
Nakon takmičenja u Peruđi, kamerni hor Banjalučanke nastavlja sa pripremama velikog gala koncerta ansambla koji će  povodom Svjetskog dana muzike biti održan 21. juna na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.
U prethodnih deset godina, hor Banjalučanke je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i SAD, dok je najveći uspjeh osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Јužnoafričkoj Republici.
Zahvaljujući ovim rezultatima, hor Banjalučanke uvršten je na zvaničnu rang listu pedeset najboljih kamernih horova Svjetske horske asocijacije INTERCULTUR – Musica Mundi.
Učešće Banjalučanki na internacionalnom horskom takmičenju u Peruđi realizovano je, prije svega, zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta predsjednika Republike Srpske koji je generalni pokrovitelj ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora, te podršci pokrovitelja Grada Banjaluka i brojnih prijatelja ansambla, bez kojih ovaj hor ne bi uspio u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora.

 

(RTRS)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!