Budžet grada 155 miliona KM

346

Grad Banja Luka utvrdio je prijedlog rebalansa gradskog budžeta na iznos od 155 miliona KM,  što je za oko 20 miliona više u odnosu na dosadašnji budžet. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju i suficitu u gradskoj kasi, iz rebalansa će biti finansirani novi veliki javni radovi, uključujući gradnju vodovodne i kanalizacione mreže u selima i prigrađu, novog mosta u Srpskim toplicama i obnovu škola.

Prema današnjoj odluci skupštinskog kolegijuma, o prijedlogu rebalansa odbornici će se izjasniti na idućoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 15. maj. Sveukupno, obnornici će razmatriti 56 tačaka dnevnog reda, a između ostalog, biće riječi o rebalansu budžeta, raspodjeli suficita iz prethodne godine, namjenskom kreditnom zaduženju za potrebe vodosnabdijevanja i kanalizacije, te o podsticajnim sredstvima u funkciji zapošljavanja.

Govoreći o prijedlogu rebalansa budžeta, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da se najveće uvećanje odnosi na sredstva iz prošlogodišnjeg suficita, transfera sa viših nivoa vlasti, te oko osam miliona KM namjenskog kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za vodovode na seoskim područjima.

– Ovim rebalansom obezbjeđujemo sredstva za izgradnju mosta u Toplicama, nastavak obnove „Parkića“ u centru grada, nekoliko saobraćajnica i više manjih projekata. Predviđena je i rekonstrukcija više društvenih domova, prvi na redu je Mišin han, ali i 15 školskih objekata na području grada – naveo je Radojičić i dodao da će i budžet Centra za socijalni rad biti povećan za oko milion maraka.

Radojičić je naglasio da Grad već dvije godine pregovara sa EBRD o kreditu do 20 miliona KM za potrebe vodosnabdijevanja i kanalizacije, ali da taj posao trenutno ne može biti realizovan zbog zastoja u radu institucija BiH.

– Kako bi premostili ovaj problem, EBRD je pristala da direktno Banjoj Luci plasira kredit od četiri miliona evra što je samo dio naših potreba, jer grad trenutno ima potrebu za oko 50 miliona KM investicija u ovim oblastima. Ova sredstva utrošićemo za nastavak projekta „Crno vrelo“ u više pravaca i to prema Bronzanom majdanu, Piskavici, Radosavskoj, Slavićki i Jovićima, zatim za završetak sistema za vodosnabijevanje gornjih dijelova Česme,  te nekoliko manjih projekata vodosnabdijevanja u Česmi, Zelenom viru, Kuljanima i Krminama, kao i kanalizacije na području Lauša – zaključio je Radojičić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!