Zaoštrava se rat dizelaša i EV – Njemci “istraživali”: Dizelaši su čistiji

634

Ugledna njemačka istraživačka firma istraživala je koji automobili manje zagađuju okolinu – omraženi dizelaši ili “zeleni” električni.

Institut za ekonomska istraživanja (IFO) u Minhenu je došao do zaključka da vozila sa motorima na dizel emituju manje štetnih čestica od EV, kada se sagledaju svi segmenti upotrebe automobila, uključujući proizvodnju pogonskih “goriva”.

“S obzirom na trenutnu količinu energije koja se potroši u Njemačkoj na proizvodnju baterija, vozila na električni pogon u najboljem slučaju emituju neznatno više CO2 od dizel motora, a uglavnom znatno više”, tvrdi IFO.

Međutim, samo dva dana kasnije prestižni njemački ekonomski mediji su osporili ovaj izvještaj jer su analizom utvrdili brojne greške i netačne činjenice:

*IFO je netačno iznio činjenicu da EV baterije posle 150.000 km postaju opasan otpad. Standardan garantni rok baterija je znatno duži, primera radi 240.000 km u Kaliforniji. Osim toga, mnogi proizvođači automobila rade na reciklaži EV baterija, a litijum-jonske baterije se još ne smatraju otrovnim otpadom, za razliku od olovne kiseline iz akumulatora dizel automobila.

*U izveštaju se porede Teslin model 3 sa 75 kWh baterijom i Mercedesov C220d, što su mediji nazvali poređenje “baba i žaba”. Teslin automobil razvija 473 KS, a Mercedesov 194. Osim toga, Teslin model je daleko od visoko efikasnog EV, dok je C220 jedan od najefikasnijih dizela na tržištu.

*Takođe, IFO je neobjašnjivo izračunao da model 3 emituje 16% više CO2 nego što su zvanične vrednosti koje je objavila državna nemačka Agencija za zaštitu životne sredine.

*Osim toga, ovo istraživanje koristi podatke prema NEDC standardima koji su netačni i zastareli u odnosu na nove WLTP standarde.

Foto: luckyraccoon/Depositphotos

*IFO u izračuvanju emisije štetnih gasova tokom cijelog životnog ciklusa uključuje emisiju elektrana koje prave struju za EV vozila, a ne uključuje emisije gasova tokom stvaranja i transporta goriva za dizel vozila.

*IFO takođe pretpostavlja da svaki EV automobil u Nemačkoj koristi prosečnu mešavinu izvora električne energije koji snabdevaju nemačku mrežu, a u stvari većina vozača EV koristi električnu energiju iz sopstvenih foto-naponskih izvora. Mnogi nemački proizvođači takođe imaju mogućnost kupovine 100% obnovljive električne energije.

*IFO naglašava da se električna energija u Nemačkoj proizvodi najviše u termoelektranama, ali je činjenica da Nemačka čisti svoju mrežu i da će do 2030. dve trećine struje proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Nemački ekonomski mediji veruju da bi proizvođači automobila mogli da zloupotrebe ovu netačnu studiju u lobiranju kod zakonodavaca da odustanu od podrške elektrifikaciji auto-industrije.

“Istraživanje IFO je bajka koja nema žive veze sa realnošću”, zaključak je prestižnog poslovnog magazina WirtschaftsWoche.

Izvor b92.net

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!