Banja Luka danas u znaku džeza: Pogledajte raspored dešavanja

486

Banja Luka danas obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom „DžezRez 000“. To će ujedno biti i omaž legendi džez muzike Kvinsiju Džonsu čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjoj Luci.

Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka u okviru „Proljeća u Banjaluci“, a uz podršku Ambasade SAD. Ovogodišnji moto je „Quincy Jones ponovo u Banjaluci“.

„Pozivamo sve poklonike dobre muzike i džeza, profesore, učenike, studente… da budu dio obilježavanja 30. aprila, Svjetskog dana džeza, po prvi put u Banjoj Luci. Pošto kiša neumoljivo lije, prinuđeni smo da dnevni dio programa premjestimo u Kulturni centar Banski dvor“ najavili su organizatori, Udruženje građana „REZ“ i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024.

U 13.30 časova u Banskom dvoru sviraće studenti AUBL – Nikolina Đekanović i Mario Nikolić i biće postavljena izložba fotografija „Bašta sljezove boje“ Slobodana Rašića. Od 14.00 časova možete poslušati izuzetno zanimljivo predavanje Olega Soldata „Od čaršije do džeza – kargo kultovi“ te razgovor sa Sinišom Tomićem, Slobodanom Rašićem i Zoranom Šimunovićem o istorijatu „Bašte sljezove boje.“

Koncerti su od 19.00 na staroj/novoj kulturnoj sceni „Bašta sljezove boje“ u Kralja Alfonsa XIII, broj 12.

„Ponesite kišobrane i kabanice i ne dozvolite da kiša umanji vrhunski muzički događaj. Dođite da zajedno uživamo u džez svirkama u noći 30. aprila. Za vas sviramo od 19.00 do kasnih večernjih časova,“ stoji u pozivu organizatora.

Orkestar Policije RS će u okviru „DžezReza 000“ da izvede kompoziciju „Banjaluka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u defileu od Banskog dvora Kulturnog centra do „Bašte sljezove boje.“ „Hard Rok“ radio će cijeli dan emitovati džez muziku koja će se slušati i u javnom prevozu.

Kvinsi Džons i njegov orkestar su 1960. godine bili na evropskoj turneji tokom koje su posjetili Jugoslaviju i svirali u Ljubljani, Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu. Banjalučki koncert je održan u tadašnjem Domu kulture, a današnjem Kulturnom centru Banski dvor. U prvom dijelu koncerta nestalo je struje, ali koncert nije prekinut već je nastavljen uz svjetlo petrolejskih lampi.

Atmosfera je inspirisala Fila Vudsa da napiše kompoziciju koju je nazvao „Banja Luka“ a koja je prvi put odsvirana na koncertu Kvinsija Džonsa na Njuport Džez Festivalu 1961. godine, a kompozicija se našla na albumu “Njuport 61“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!