„Strah od vakcina“ povećao broj oboljelih od morbila na 12 slučajeva u Srpskoj

497

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da je zbog nesprovođenja imunizacije ove godine prijavljeno 12 slučajeva obolelih od morbila.

Prema njenim riječima, sedam slučajeva je laboratorijski potvrđeno, tri su sumnjiva na osnovu kliničke slike, a za dva slučaja se čeka analiza.

Kako navodi većina slučajeva je registovana u Istočnoj Ilidži, te Zvorniku, kao i u Banjaluci, Derventi i drugim gradovima.

-Upravo pojava ove bolesti, malih boginja odnosno morbila je isključivo zbog toga što su osobe u našoj populaciji nevakcinisane, rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom “Evropske nedelje imunizacije” koja se obiljležava od 25. do 30. aprila.

Ona je napomenula da je većina od svih 12 obolelih nevakcinisano ili je njihov status nepoznat.

Vukmirova je naglasila da je cilj “Evropske nedelje imunizacije” promocija imunizacije kao ključne mjere za sprečavanje zaraznih bolesti.

Ona je navela da se imunizacija u Republici Srpskoj sprovodi prema zakonskoj regulativi u vezi sa sprečavanjem zaraznih bolesti.

Epidemiolog u Službi za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović rekla je da je imunizacija danas mjera koja je sprečila najviše smrtnih slučajeva u istoriji čovječanstva, te je naglasila da se zahvaljujući njoj svake godine u svijetu spasi pet do šest miliona ljudskih života.

-Za vakcinaciju kao preventivnu mjeru nemamo nikakvu alternativu i ne postoji ni jedna druga mjera kojom možemo spriječiti nastanak zaraznih bolesti, rekla je ona.

Aćimovićeva je naglasila da većina zaraznih bolesti, protiv kojih se vakcinišu djeca, ne može da se liječi.

Ona je naglasila da je u Srpskoj prilično nizak obuhvat vakcinacije MRP vakcinom, te dodala da se u poslednje dvije godine procenat kreće od 83 do 84 odsto i naglasila da bi on trebalo da dostigne 95 odsto kako bismo sprečili epidemije.

-Ono što je kod nas praksa je da se vakcinisanje MRP vakcinom odlaže u odnosu na ono što je preporučeno kalendarom vakcinacije. Prema našem kalendaru, prva doza se daje djetetu sa navršenih godinu dana, a druga pred upis u osnovnu školu. Nažalost, već je ušlo u praksu da se prva doza daje u drugoj ili trećoj godini, što je veoma kasno, rekla je ona i dodala da i odrasli treba da se vakcinišu.

Predstavnici Instituta su naveli da u Srpskoj ima dovoljan broj svih vakcina i da u posljednje vreme nije bilo nekih veći nestašica.

Izvor :novosti.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!