Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom

554

U Berlinu se poslije podne održava sastanak o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i premijeri svih zemalja regiona.

Očekuje se da na sastanku bude riječi o evropskoj perspektivi i stabilnosti regiona, kao i o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije početka samita.

Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsjednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti donijeti i zaključci odnosno smjernice za budućnost Zapadnog Balkana.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se prije svega potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Međutim, i predsjednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukinu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Savjeta bezbjednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsjednicima te dve zemlje.

On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela Makrona u rješavanju kosovskog pitanja.

Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucjenama.

I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosovsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rješenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.

Zgrada Rajhstaga

Njemačka ima izričit stav kada je riječ o razgraničenju. Ona je protivnik te ideje i smatra da bi to bilo veoma loše za budućnost cojelog regiona.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da će ovaj skup prije svega biti prilika da se razgovara o rješenju za deblokadu dijaloga Beograda i Prištine ali da rješenje ne smije biti nametnuto spolja.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!