Nova nada za osobe koje su izgubile sposobnost govora

458

Osobe koje su izgubile mogućnost govora uslijed moždanog udara ili nekog drugog medicinskog stanja možda će uskoro moći da vrate tu sposobnost zahvaljujući tehnologiji koja koristi moždanu aktivnost za proizvodnju sintetizovanog govora, saopštili su istraživači.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku ugradili su elektrode u mozgove dobrovoljaca i dešifrovali signale u centrima za govor kako bi naveli kompjuterski simuliranu verziju njihovog vokalnog trakta – usne, vilicu, jezik i grkljan – da generiše govor preko sintisajzera.

Kako navodi Rojters, govor je mahom bio razumljiv, mada i pomalo nejasan, što je povećalo nade istraživača da bi, uz poneka poboljšanja, narednih godina mogao da bude razvijen klinički održiv uređaj za pacijente koji su izgubili mogućnost govora.

“Bili smo šokirani kada smo prvi put čuli rezultate – nismo mogli da vjerujemo svojim ušima. Bilo je nevjerovatno uzbudljivo da su mnogi aspekti pravog govora bili prisutni u onome što je proizveo sintisajzer”, rekao je jedan od autora studije Džoš Čartijer.

Izvor b92

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!