Dani arhitekture Banjaluka 2019.

588

Istraživački centar za prostor sa ponosom predstavlja petu po redu manifestaciju ARCH-DAYS, dane arhitekture Banjaluka 2019. I ove godine manifestacija okuplja arhitekte iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope u periodu od 13. do 19. maja na različitim lokacijama u gradu.

Dani arhitekture Banjaluka je međunarodna arhitektonska manifestacija, jedna od najznačajnih u okruženju, a od 2014. godine kada je po prvi put organizovana pod okriljem  Istraživačkog centra za prostor, okupilla je preko hiljadu posjetilaca i aktera.
Pod nazivom Re:housing, dani arhitekture 2019, se bave temom stanovanja sa kritičkog, ali i inovativnog aspekta.  Re:housing razmatra nove modele stanovanja –  nestandardne prostorne  obrasce korišćenja i identifikacije – u odnosu na savremene trendove života i predviđanja urbanog i društvenog razvoja; promišlja multifunkcionalnost, redefiniše fizičke i imaginarne, ekonomske i kulturološke, tehnološke i društveno-odgovorne granice stanovanja; pomjera granice u načinu korišćenja, interpretacije i stvaranja stambenog prostora u širem smislu.
Manifestacija počinje u ponedjeljak, 13. maja, u Muzičkom paviljonu u 19 časova otvaranjem izložbe „Stanovanje – Housing“. Utorak je rezervisan za promociju knjige „Budućnost stanovanja“ na istom mjestu i u isto vrijeme, dok u srijedu organizator priređuje Urbanu šetnju  na temu  „Moderna stambena arhitektura 1929-1941“.
Na dan otvaranja počinje i sedmodnevna radionica „Small Scale Outdoor Living“ u prostorijama Istraživačkog centra za prostor a rezultati će biti prezentovani na simpozijuma dana arhitekture.
Kao kruna događaja u petak, 17. maja i subotu, 18. maja, mnogobrojni izazovi stanovanja će se razmatrati u okviru dvodnevnog simpozijuma ARCH-DAYS, na kojem će učesvovati predavači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Norveške, Hrvatske, Slovenije i Srbije.  Dvodnevna predavanja, prema očekivanjima, okupiće najveći broj posjetilaca u pozorišnoj sali Dvorane „Obilićevo“ gdje će publika moći da čuje najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture kroz predavanja, te da ostvari kontakt sa drugim akterima u građenju, u ugodnoj atmosferi i dobrom raspoloženju.
Prvi dan simpozijuma, petak  17. maj, se završava druženjem na velikoj „Ruster“ žurci na poznatom Banjalučkom Molu na Vrbasu uz DJ -a.
Simpozijum će biti praćen mini sajmom kroz prezentacije privrednih subjekata koji svojim proizvodima i uslugama uslugama utiču na kvalitet stambenog prostora i prate savremene trendove u građevinarstvu.
U cilju daljeg promišljanja i angažovanja šire stručne javnosti u stvaranju vizije stanovanja kao procesa, raspisan je konkurs manifestacije ARCH-DAYS 2019 koji daje nagrade u tri kategorije: za najbolju ideju, najbolju realizaciju i studentski rad.  Više o konkursu možete saznati na sajtu www.arch-days.com, kao i o svim dešavanjima i najavama u vezi sa ovom manifestacijom, te na zvaničnoj fejsbuk stranici događaja ​Dani arhitekture Banjaluka​.

 

Izvor: Banjaluka.com

 

 

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!