ŽIVE NA GRBAČI RODITELJA Svaka deseta osoba od 35 godina nema osobine odraslog čovjeka

460

Mladi u Evropskoj uniji u prosjeku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, a u momačkoj i djevojačkoj sobi najduže ostaju Makedonci, Srbi, Hrvati, Italijani i Slovaci, koji se odvajaju od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju, pokazuje istraživanje Eurostata.

Zvanična statistika evropskog statističkog biroa, koja brojkama slika osamostaljenje mladih, govori da su razlike od zemlje do zemlje veoma velike: iz “gnezda” najprije “odlete” mladi Šveđani i to sa nepunih 20 godina, Danci ostaju sa roditeljima svega godinu dana duže, a Finci napuštaju porodični dom sa nepune 22 godine.
Mladi u Luksemburgu, Estoniji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj u samostalan život kreću između 23. i 24.godiine, Grci, Španci, Portugalci i Bugari oko 29. godine života, a mladi Srbi tek sa punih 30 godina.
Eurostatovo istraživanje pokazalo je i da u svim članicama EU roditeljski dom prvo napuštaju djevojke, a razlozi su uglavnom romantične prirode. Naime, djevojke prije mladića staju na ludi kamen i ulaze u bračnu luku.
Najveće razlike bilježe se u Rumuniji, u kojoj djevojke odlaze od roditelja u 26. godini, a muškarci četiri godine kasnije, dok u našem regionu djevojke ulaze u brak u prosjeku sa 27,5 godina, a muškarci tri godine kasnije.
O kasnijem osamostaljivanju mladih nedavno je pisao i britanski “Gardijan”, koji je konstatovao da danas sa roditeljima živi milion mladih osoba više nego proteklih dvadeset godina. Brojke svjedoče da je 1997. godine u roditeljskom domu živjela svaka peta mlada osoba između 20. i 24. godine, a danas sa roditeljima živi čak četvrtina njih.
Ne zarađuju ili primaju minimalac
Studija istraživačkog centra “Pju” pokazuje da skoro četvrtina Amerikanaca između 25. i 34. godine živi u roditeljskom domu, što je dvostruko više nego 1980. godine, a čak 60 odsto njih prima finansijsku pomoć od roditelja.
Podaci o porodičknom i bračnom statusu mladih svjedoče da najveći broj njih živi sa roditeljima, tek svaka deseta mlada osoba živi u svom stanu, a u braku se nalazi svega deset odsto njih. Osim što zabrinjava stopa nezaposlenosti, stoji i podatak da je svega četvrtina mladih zaposlena u struci za koju se školovala.
Ovo istraživanje pokazalo je da tek svaka sedma mlada osoba živi samostalno, odnosno sa prijateljima ili rođacima, dok studira u drugom gradu. Sa roditeljima žive dvije trećine mladih između 24. i 25. godine, polovina mladih od 29. i 30. godine i trećina onih između 34. i 35. godina.
Ako imamo na umu socijalne markere odraslosti – završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijsku nazavisnost – može se konstatovati da čak 46 odsto mladih starosti od 19 i 25 godina nema nijedan atribut odraslosti i da skoro svaka deseta mlada osoba od 26 do 35 godina nema nijednu karakteristiku odraslosti.
Izvor: BLIC
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!