Danas o pomenu žrtvama u logoru Jasenovac

435

Sjednica Organizacionog odbora za održavanje pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina biće danas održana u Banjaluci.

U radu sjednice, koja će biti održana u Palati Republike, učestvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Vlada Republike Srpske je 3. aprila imenovala članove Organizacionog odbora za održavanje pomena žrtvama zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Pomen žrtvama ustaškog genocida iz Drugog svjetskog rata u Donjoj Gradini biće služen 5. maja, a dan ranije u Kozarskoj Dubici biće održana akademija posvećena svim jasenovačkim žrtvama.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Sjednica Organizacionog odbora zakazana je za 15.00 časova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!