Riješen problem baraka u Lazarevu

511

Stanovnici tzv. baraka u Lazarevu, njih više od 12.000, moći će da se u zemljišnim knjigama upišu kao vlasnici i stambenih objekata i okućnice, čime će, poslije višegodišnje neizvjesnosti, biti riješen najveći problem stanovnika ovog naselja, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom  zbora građana u Lazarevu, Radojičić je predstavio rješenje za ovaj problem, koji već godinama muči vlasnike oko 3.600 baraka sa oko 12.000 stanovnika. Već godinama unazad, stanovnici baraka, koji su ih svojevremeno otkupili i stekli stanarsko pravo, nisu mogli da se upišu kao vlasnici zemljišta oko objekata, što ih je onemogućavalo da na tom mjestu grade trajne objekte.

Radojičić je pozvao građane Lazareva, koji imaju ovaj problem, da u područnoj jedinici Republičke uprave za geodetska imovinska pitanja (RUGIP) pokrenu postupak “ispravke greške” kojom je okućnica oko baraka upisana kao vlasništvo grada Banja Luka.

-Grad Banja Luka odustaje od vlasništva nad tim zemljšnim česticama u Lazarevu, što će omogućiti da vlasnici baraka konačno riješe ovaj, ogroman problem zbog kojeg su bili onemogućeni da trajno rješavaju stambeno pitanje. Kad pribavite potrebna dokumenta i upišete se kao vlasnici, imaćete popuno čistu pravnu situaciju sa vašim vlasništvom – poručio je Radojičić.

Pozivajući se na stav Vrhovnog suda RS, Radojičić je precizirao da se u ovoj, relativno jednostavnoj proceduri, svi vlasnici baraka, koji su ih otkupili, biti u prilici da steknu vlasništvo i nad okućnicom.

On je dodao da ovaj postupak mogu pokrenuti svi vlasnici baraka, nevezano od toga li da li je na njihovim parcelama važećim regulacionim planom predviđena izgradnja individualnih stambenih objekata ili stambenih zgrada.

Barake u Lazarevu podignute su 1970. godine, kao privremeno rješenje za stanovnike koji su izgubili svoje domove u katastrofalnom zemljotresu 1969. godine. U međuvremenu, većina nosilaca stanarskog prava nad barakama, kojima je rok trajanja istekao još prije 20 godina, otkupila ih je u postupku privatizacije stanova, ali nije bila u prilici da na tom mjestu gradi kuće zbog toga što su zemljišnim knjigama mogli da se upišu samo kao vlasnici zemljišta ispod baraka, ali ne i okućnice.

Detaljna uputstva u vezi ovog postupka i potrebne dokumentacije dostupni su u prostorijama Mjesne zajednice Lazarevo.

Potrebna dokumenta za upis vlasništva
Građani, koji se odluče na ovaj postupak neophodno je da obezbjede sljedeće dokumente: list nepokretnosti za zemljište ispod barake, kopija katastarskog plana, vještačenje vještaka urbanističke struke (da bi se to obezbjedilo, potrebno je prethodno pribaviti odobrenje za građenje iz 1970. godine, kopiju rješenja za novoizgrađene investicione objekte iz 1971. godine, te kopija urbanističkog rješenja naselja – svi ovi dokumenti dostupni su u Arhivu RS.)

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!