“Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata” u Muzeju RS

707

Muzej Republike Srpske povodom Dana grada Banjaluka priprema izložbu pod nazivom “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata”, koja će biti otvorena 23. aprila u 19 časova u Muzeju RS u Banjaluci.

“Izložba će biti prikazana kroz tri segmenta sagledana kroz različite pristupe i načine primjene tradicionalnih muzičkih instrumenata. Izložba je prvenstveno zamišljena kao edukativna, namijenjena svim uzrasnim dobima i obrazovnim profilima, jer će kroz prizmu tradicionalnih muzičkih instrumenata pružiti mogućnost posjetiocu da sazna više o našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini”, rekla je autorka izložbe Sanja Pupac, viši kustos u Muzeju RS.

Dodaje da prvi dio izložbe prikazuje tradicionalne muzičke  instrumente iz fundusa Muzeja RS koji su postavljeni prema organološkoj klasifikaciji.

“Instrumenti su izloženi na veoma efektan način i po najnovijim standardima muzeologije u pogledu prezentacije predmeta i približavanja eksponata publici. Drugi dio je osmišljen tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, kao i aktivno učestvovanje i neposredan kontakt kroz informativno-edukativni sadržaj koji je prikazan na interaktivnom stolu”, rekla je autorka.

Posjetioci će se kroz istraživanje i igru informisati o rasprostranjenosti, izgledu, načinu sviranja i repertoaru tradicionalnih muzičkih instrumenata koje baštini Muzej RS.

Treći dio je posebno osmišljen i namijenjen najmlađoj publici.

“U okviru tog dijela predviđen je slobodan prostor za samostalno korištenje konstruktivnih dijelova predmeta iz svakodnevne upotrebe od kojih će djeca moći da naprave zvučne igračke. Na taj način se razvija dječja mašta i potpomaže jedan novi način razumijevanja tradicionalne muzike i tradicionalnog graditeljstva”, zaključuje Pupac.

Savremeno promišljanje o zvuku pruža i produkuje razne mogućnosti o njegovoj reprodukciji. Jedna od takvih savremenih tehnologija će se postaviti u prostoriji u kojoj će pomoću generatora osjetljivog na pokret tijela posjetilac moći da proizvede i čuje različite visine i boje tonova.

“Na taj način možemo da povežemo tradicionalne zvukove instrumenata i savremene tehnologije u jedan dodatni interaktivni sadržaj”, pojašnjava Pupac.

Izložbu prati dvojezični katalog, a cilj izložbe je prenošenje znanja o tradicionalnim instrumentima.

“Želimo obogatiti dječji spoznajni svijet novim pojmovima i saznanjima vezanim za datu temu ‘Tradicionalni muzički instrumenti’ te kod djece razviti želju i volju za sviranjem, pjevanjem, igrom/plesom, muzikom, kao i  kulturu posjećivanja kulturno-obrazovnih institucija poput muzeja”, objasnila je autorka izložbe.

IZVOR -nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!