Gori katedrala Notr Dam u Parizu

841

U čuvenoj katedrali Notr Dam u Parizu izbio je požar. Gust dim nadvio se iznad te 850 godina stare gotičke građevine. Čitav krov katedrale je izgorio, toranj se urušio, a vatra se širi po konstrukciji. Posljedice u unutrašnjosti katedrale su trenutno nesagledive jer vatra koja je izbila oko 18.50 još nije ugašena.

Požar gasi više od 400 vatrogasaca, saopštila je pariska vatrogasna služba i dodala da je požar težak za gašenje.
Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani, a i američki predsednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja cjelokupnog zdanja.
Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umjetničkih djela u katedrali.
“Sve gori. Gori spoljašnji dio konstrukcije koji datira iz 19. vijeka na jednoj strani i iz 13. vijeka na drugoj strani. Neće ništa ostati”, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.
CNN prenosi da još nije poznat uzrok izbijanja vatre, ali da može da bude u vezi sa renoviranjem katedrale.
Policija je od kasnog popodneva pozivala građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi, susjedne zgrade su evakuisane, ali vatrogasci nisu uspjeli da spriječe dalje širenje požara.
Brojni svjedoci zaprepašteno posmatraju kako im pred očima nestaje istorija.
Francuski predsjednik Emanuel Makron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak uveče zbog “užasnog požara” koji je zahvatio čuvenu parisku katedralu. Makron se oglasio na Twitteru: “Pariski Notr Dam je u plamenu. Saosjećam sa cijelom nacijom. Moje misli su uz sve katolike i sve Francuze. Kao svi naši sunarodnici, noćas sam tužan dok gledam kako gori ovaj dio nas”, napisao je Makron.
Na licu mjesta se nalazi gradonačelnica Pariza An Idalgo, a stigao je i predsjednik Makron. Idalgo je u prvoj reakciji ocenila da je reč o “strašnom požaru”.
Izvor: N1
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!