Preminula Mira Marković

759

Udovica bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Mirjana Marković preminula je danas.

Prema saznanjima, Mirjana Marković je preminula danas oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu usljed upale pluća nakon operacija. Kako saznaje Blic, Mira Marković je umrla u bolnici u Moskvi.
Bivša šefica JUL-a je poslednjih godina imala nekoliko operacija. Zadnjih nedjelju dana nalazila se u bolnici u Rusiji i njeno zdravstveno stanje je okarakterisano kao teško, ali ne i životno ugrožavajuće.
Vijest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića, prenijeli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski “Bi-Bi-Si” potvrdio je dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.
Prema navodima, poznata “dama Balkana”, Mira Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savjetnika njenog muža prije nego što je uhapšen 2001. godine.
Milošević je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine u ratovima devedesetih godina.
Rusija joj je 2010. godine dala azil, pošto je bila u bjekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali potjernicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodjelom državnih stanova 2000. godine. U Rusiji je uživala status političke izbjeglice i zbog toga tamo nije mogla biti uhapšena po potjernici srpskog Interpola.
Mirjana Marković željela je da bude sahranjena u Požarevcu na grobnom mjestu uz supruga, ali će konačnu riječ o tome dati porodica.
Rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu.
Izvor: B92.net, Blic
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!